Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy, 2 bin 400 yıllık lahit mezarın kapağını açtı

Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy, 2 bin 400 yıllık lahit mezarın kapağını açtı
REKLAM ALANI
06.04.2021
A+
A-

Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy, 2 bin 400 yıllık lahit mezarın kapağını açtı

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Bodrum ilçesinde Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi Müdürlüğünce yürütülen kazı çalışmalar sonrasında 2 bin 400 yıllık lahit mezarın kapağını açtı.

Bakan Ersoy, Yokuşbaşı Mahallesi Cevat Şakir Caddesi’nde bir inşaatın temel kazısında ortaya çıkan ve Bodrum Sualtı Arkeoloji Müze Müdürlüğünce kazı çalışması başlatılan lahit mezar alanında inceleme yaptı.

Yürütülen çalışmalarda ortaya çıkan 2 bin 400 yıllık mezarın kapağını açan Bakan Ersoy, yürütülen çalışmalarla ilgili yetkililerden bilgi aldı.

Lahit mezarın kapağının açılmasının ardından açıklamalarda bulunan Bakan Ersoy, lahtin 8 Mart’ta yapılan kazı sırasında keşfedildiğini söyledi. Lahtin üst kapağının ilk defa bugün basın mensuplarıyla açıldığını aktaran Bakan Ersoy, “Mezarın içinde bir bay ve bayanın iskeletleri var. Burası 2 bin 400 yıllık bir yer. Milattan Önce 4. yüzyıla ait Halikarnasosun bir doğu nekropol kısmı olduğu düşünülüyor. Bizi sevindiren yanı hiç bozulmamış olması. Hiçbir yerden de hasar almamış ve gömüldüğü gibi kalmış. İçindeki malzemeler de hiçbir sarsıntıdan etkilenmemiş.” ifadesini kullandı.

Bölgeyi geçici olarak kapatacaklarına değinen Bakan Ersoy, daha sonra üzerine çadır yaparak güneşten koruyacaklarını, yavaş yavaş içerisindekilerin çıkarılacağını dile getirdi.

Çıkarılan Eserler Müzede Sergilenecek

Bakan Ersoy, ilk etapta mezardan bazı eşyalar bulunduğunu ama çok şey çıkacağına inandıklarına işaret ederek, “Burada çok şey var. Çamurun altında olduğu düşünülüyor. Bunların hepsini bulacaklar. İyi bir değer oldu. Kazı çalışması Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi tarafından yürütülüyor. Mezardan çıkarılan tüm eserler müzeye götürülerek sergilenecek.” diye konuştu.

Bodrum’un sezona girmek üzere olduğunu aktaran Bakan Ersoy, sezon öncesi bu gelişmenin güzel bir haber olduğunu bildirdi.

Bakan Ersoy, incelemelerinin ardından bölgeden ayrıldı.

Kaynak:https://basin.ktb.gov.tr/TR-285971/bodrumda-tarih-gun-isigina-kavustu.html

REKLAM ALANI