Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

“Türkiye olarak ateşkesin sağlanması amacına matuf girişimlerimizi sürdürüyoruz”

“Türkiye olarak ateşkesin sağlanması amacına matuf girişimlerimizi sürdürüyoruz”
REKLAM ALANI
17.03.2022
A+
A-

“Türkiye olarak ateşkesin sağlanması amacına matuf girişimlerimizi sürdürüyoruz”

 

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Polonya Cumhurbaşkanı Duda ile gerçekleştirdiği ortak basın toplantısında, Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşla ilgili olarak, “Savaşın sona erdirilmesi için diplomatik çabaların hızlandırılması gerektiği noktasında mutabık kaldık. Türkiye olarak ateşkesin sağlanması amacına matuf girişimlerimizi sürdürüyoruz” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda, Çankaya Köşkü’ndeki çalışma yemeğinin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasının başında Türkiye’nin stratejik ortağı ve müttefiki Polonya Cumhurbaşkanı Duda’yı misafir etmekten özellikle memnuniyet duyduğunu belirtti.

Gerek ikili görüşmede gerekse daha sonraki genişletilmiş çalışma yemeğinde özellikle Türkiye-Polonya ilişkilerini ele aldıklarını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, ilişkilerin her alanda geliştirilmesi yönündeki iradelerini Polonya Cumhurbaşkanı Duda’nın geçen yıl mayıs ayında Türkiye’ye gerçekleştirdiği resmî ziyarette güçlü bir şekilde ele aldıklarını söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Polonya Cumhurbaşkanı Duda’nın bugünkü çalışma ziyaretinin de bu iradenin somut bir göstergesi olduğunu, görüşmelerde ikili ilişkilerin yanı sıra ağırlıklı olarak Ukrayna ve Rusya bağlamındaki gelişmeleri ele aldıklarını kaydetti.

“SAVAŞIN SONA ERDİRİLMESİ İÇİN DİPLOMATİK ÇABALARIN HIZLANDIRILMASI GEREKTİĞİ NOKTASINDA MUTABIK KALDIK”

İki NATO müttefiki olarak, ayrıntılı fikir teatisinde bulunduklarına dikkati çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ayın 24’ünde NATO Liderler Zirvesi olacak. Bu zirvede kaldığımız yerden görüşmeleri devam ettirme fırsatını da bulabiliriz. Çünkü Rusya-Ukrayna arasındaki süreç devam ediyor. İki NATO müttefiki olarak neler yapılabilir, ne gibi adımlar atılabilir bunları tekrar değerlendirme imkânı da buluşacağız” diye konuştu.

Polonya Cumhurbaşkanı Duda ile Avrupa’nın güvenliğine dair değerlendirmeleri paylaştıklarını anlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları söyledi: “Savaşın sona erdirilmesi için diplomatik çabaların hızlandırılması gerektiği noktasında mutabık kaldık. Türkiye olarak ateşkesin sağlanması amacına matuf girişimlerimizi sürdürüyoruz. Nitekim dışişleri bakanım bugün Moskova’da temaslarda bulunuyor. Yarın da Ukrayna’ya geçecek. Yoğun bir mekik diplomasisi sürdürüyoruz. Bu süreçte Polonya ile de istişare ve iş birliğimizi sürdüreceğiz. Malum 24 Mart’ta Brüksel’de NATO Olağanüstü Liderler Zirvesi yapılacak.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Polonya’nın savaştan kaçan 2 milyona yakın mülteciye kapılarını açarak örnek bir duruş sergilediğini dile getirdi.

“POLONYA İLE TİCARET HACMİMİZ 8,3 MİLYAR DOLARA ULAŞTI”

Her türlü takdirin üstünde olan bu ev sahipliğinden dolayı Polonya Cumhurbaşkanı Duda’yı kutlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti: “8 yıldır dünyada en fazla mülteciye ev sahipliği yapan ülke olarak Polonya’nın karşı karşıya kaldığı meydan okumaları en iyi Türkiye anlar. Bu vesileyle Ukrayna’daki vatandaşlarımızın tahliyelerinde, sınır geçişlerinde sağlanan kolaylıklar için Polonya makamlarına bir kez daha teşekkür ediyorum. İnsani yardımlarımızın Ukrayna’ya ulaştırılması noktasında gösterdikleri destek takdire şayandır. Görüşmemizde stratejik ortaklığımızı Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi’nin tesisiyle taçlandırma fikri üzerinde de durduk. Konseyin ilk toplantısını bu yılın ikinci yarısında Varşova’da gerçekleştirmek üzere çalışmalarımıza hız vereceğiz. Ticaret hacmimiz salgın koşullarına rağmen yüzde 28 artış göstererek 8,3 milyar dolara ulaştı. 10 milyar dolarlık hedefimize çok yaklaşmış durumdayız. Savunma sanayii alanındaki ilişkilerimizin gelişmesinden de memnuniyet duyuyoruz.”

Polonya ile bölgesel konularda ve çok taraflı platformlarda yakın bir iş birliklerinin olduğunu dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye-AB ilişkilerinin ilerletilmesinde Polonyalı dostlarının yapıcı tutum ve desteğinin devam edeceğine inandığını vurguladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, görüşmenin hayırlara vesile olmasını temenni etti.

POLONYA CUMHURBAŞKANI DUDA: “TÜRKİYE BARIŞIN SAĞLANMASINDA ÇOK BÜYÜK BİR ROL OYNUYOR”

Polonya Cumhurbaşkanı Duda, “Türkiye coğrafi ve siyasi anlamda çok önemli bir devlet olarak bu bölgede barışın sağlanmasında çok büyük bir rol oynuyor. Çok teşekkür ederim. Biz de aynı fikirdeyiz” diye konuştu.

Bir an önce Rusların saldırmasını, sivilleri öldürmesini, bombalamasını ve hatta 2. Dünya Savaşı’ndan bu yana ilk kez görülen acı görüntüleri bir an önce durdurmak gerektiğini vurgulayan Polonya Cumhurbaşkanı Duda, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a bunun durdurulması için yaptığı katkıdan dolayı teşekkür etti.

 

 

POLONYA CUMHURBAŞKANI DUDA: “SAVUNMA ALANINDA ÇOK GÜZEL BİR İŞ BİRLİĞİ BAŞLATTIK”

Polonya Cumhurbaşkanı Duda, Polonya ile Türkiye arasında ekonomik iş birliğinin yanı sıra askerî iş birliğinin de devam etmesini istediklerini aktardı.

Konuk Cumhurbaşkanı, şunları söyledi: “Geçen sene (Türkiye’yle) savunma alanında çok güzel bir iş birliği başlattık. Şuna inanıyorum ki bu iş birliğini geliştirmeye devam edeceğiz. Hatta Cumhurbaşkanıyla birlikte ortak karşılıklı çıkarlarımızın 10 milyar doları geçmesini umut ediyoruz. Herkesin çok iyi bildiği gibi bu alanda Polonya ve Türkiye’nin iş birliğinin olasılıkları çok güçlü geniş kapasiteye sahip.”

Tüm Haberler

 

kaynak:https://www.tccb.gov.tr/haberler/410/136073/-turkiye-olarak-ateskesin-saglanmasi-amacina-matuf-girisimlerimizi-surduruyoruz-

 

 

REKLAM ALANI