Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Tacikistan Cumhuriyeti, Türkmenistan ve Özbekistan Cumhuriyeti devlet başkanlarının ortak açıklaması

Tacikistan Cumhuriyeti, Türkmenistan ve Özbekistan Cumhuriyeti devlet başkanlarının ortak açıklaması
REKLAM ALANI
05.08.2023
A+
A-

 

 

 

 

Tacikistan Cumhuriyeti, Türkmenistan ve Özbekistan Cumhuriyeti devlet başkanlarının ortak açıklaması

.2023 – Türkmenistan

 

 

 

Bundan böyle “Taraflar” olarak anılacak olan, kendi devletleri adına Tacikistan Cumhuriyeti, Türkmenistan ve Özbekistan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanları,

üç ülke halklarının dostluk ve iyi komşuluk, tarihsel ortaklıkları, gelenekleri, kültürleri ve kültürel yakınlıkları temelinde kapsamlı ilişkileri daha da güçlendirme ve derinleştirme kararlılığını ve çabalarını dikkate alarak,

 

 

 

 

Üç ülke arasındaki ilişkilerin daha da geliştirilmesi ve genişletilmesinin kendi halklarının temel çıkarlarını karşılayacağından ve bölgede barış, istikrar, güvenlik ve sürdürülebilir kalkınmanın güçlendirilmesine katkıda bulunacağından tamamen emin olarak,

siyasi, ticari ve ekonomik alanlarda, ulaşım ve yükleme, su ve enerji, ekoloji, kültür ve insani ve diğer karşılıklı çıkar alanlarında işbirliğinin daha da güçlendirilmesi için ortak desteğin altını çizerek,

Birleşmiş Milletler Şartı’nda yer alan uluslararası hukukun ana yöntem ve standartlarına ilişkinin vurgulanmasının yanı sıra,

 

 

 

aşağıdaki konularda görüşlerini dile getirdi:

Taraflar, küresel ve bölgesel ölçekte barış, güvenlik ve istikrarın sağlanması, güven ve karşılıklı anlayış ortamının güçlendirilmesi için Tacikistan Cumhuriyeti, Türkmenistan ve Özbekistan Cumhuriyeti’nin ortak çabalarının önemine değindiler.

Taraflar, başta Birleşmiş Milletler olmak üzere uluslararası kuruluşlar çerçevesinde ve diğer uluslararası ve bölgesel yapılar bazında ülkeleri arasındaki işbirliğini güçlendirmeye devam edecekleri konusunda mutabık kaldılar.

Taraflar, Birleşmiş Milletler ve diğer uluslararası ve bölgesel kuruluşlarda birbirlerinin adaylarını desteklemeye devam etmeye hazır olduklarını ifade ettiler.

Taraflar, terörizm, ayrılıkçılık ve aşırıcılığın her biçimi ve tezahürünün yanı sıra sınıraşan organize suç, yasa dışı uyuşturucu kaçakçılığı, siber suçlar, insan kaçakçılığı ve yasa dışı göçle mücadelede işbirliğini güçlendirmenin önemine değindiler. Bu meydan okumalar ve tehditlerle mücadelede ortak işbirliğine duyulan ihtiyacı vurguladılar ve ayrıca ortak çıkarları ilgilendiren konularda karşılıklı desteği sürdürmeye hazır olduklarını teyit ettiler.
Ticari ve ekonomik ilişkiler konularının ele alınması sırasında taraflar, bu alanda işbirliğinin önemini ve ülkeler arasındaki ekonomik ortaklığı eşitlik, karşılıklı yarar ve birbirlerinin çıkarlarını dikkate alarak güçlendirme ve genişletme önceliğini teyit ettiler.
Taraflar, ülkeleri arasındaki ekonomik işbirliğinin daha da geliştirilmesi için uygun koşulların yaratılması gereği konusundaki görüşlerini ortaklaşa ifade ettiler.

Taraflar, enerji alanında işbirliğini geliştirmenin önemine değinirken, elektriğin yanı sıra doğal gaz, petrol ve petrol ürünleri taşımacılığı alanında işbirliğinin özel önemine vurgu yaptı.

Bu bağlamda, enerji alanında üçlü işbirliğinin olumlu deneyimine dayanan Taraflar, ortak faaliyetlerin olanaklarını değerlendirmek üzere 2023’ün ikinci yarısında enerji daire başkanları düzeyinde müzakereler yapmayı kabul ettiler. petrol, gaz ve elektrik alanı.

 

 

 

 

Üç ülkenin ulaştırma, yükleme ve transit alanındaki büyük potansiyelini dikkate alan Taraflar, ulaştırma alanında işbirliğinin geliştirilmesine özel önem vermektedirler.

Taraflar, ulaştırma alanındaki işbirliğini genişletmek ve üç ülkenin transit kapasitesini kullanmak amacıyla, denize erişim sağlayan Tacikistan-Özbekistan-Türkmenistan ulaşım güzergahında çok yönlü (multimodal) taşımacılığın etkinleştirilmesinin önemini vurgulamaktadır. Hazar Denizi ve Basra Körfezi olmak üzere üç ülkenin limanlarının da bulunduğu vurgulandı.

Taraflar, tarifelerin daha da iyileştirilmesi ve dış ticaret mallarının transit taşımacılığı için uygun koşulların yaratılması amacıyla uyumlu ve karşılıklı yarar sağlayan işbirliğini sürdürme konusunda anlaştılar ve bu amaçla taraflar, eyaletlerinin ulaştırma daire başkanlarına şunları yapmaları talimatını verdi: bu yılın sonunda bir toplantı.

Taraflar, üretim ve endüstriyel işbirliğinin geliştirilmesine dikkat ettiler ve tekstil, kimya, inşaat vb. alanlarda ortak işletmelerin kurulması yoluyla uzun vadeli karşılıklı yarar sağlayan işbirliğini genişletme konusunda anlaştılar.

 

 

 

 

Taraflar, ticari ve ekonomik ilişkilerin canlandırılması ve bölgenin refahına hizmet eden tüm ulaşım ve iletişim altyapılarının geliştirilmesine yönelik faaliyet ve projeleri desteklediler.

Taraflar, karşılıklı çıkarlar temelinde mal akışını artırma çabaları sırasında, ticaret ve sanayi odalarının ve eyaletlerinin özel sektörünün olanaklarını kullanarak yeni işbirliği yöntem ve araçlarının geliştirilmesi gereği üzerinde anlaştılar. Sınır ötesi ticaret alanında karşılıklı yarar sağlayan işbirliğinin daha da geliştirilmesi gereğini vurguladılar.

 

 

 

 

Taraflar, Tacikistan Cumhuriyeti, Türkmenistan ve Özbekistan Cumhuriyeti tarımsal-endüstriyel kompleksleri çerçevesinde ilişkilerin sistematik olarak geliştirilmesi yoluyla gıda güvenliği ve tarım alanında işbirliğini teşvik etmeyi kabul ettiler. tarım ve gıda ürünlerinin diğer ülkelerin pazarlarına teslimatının genişletilmesi.

Taraflar, su kaynaklarının etkin yönetimi, korunması ve rasyonel kullanımı, hidroteknik tesislerin güvenliğinin sağlanması, sulanan arazilerin ıslahının iyileştirilmesi, su altyapısının verimli kullanımı ve modernizasyonu, koruma ve su kaynaklarının yeniden kullanılması da dahil olmak üzere bölgesel yetkililerin olanaklarını kullanma konusunda anlaşmaya varıldı.

Taraflar, Omu Nehri havzasında su ve enerji sorunlarının çözümüne ve iklim istikrarına erişime yardımcı olacak mevcut ve yapım aşamasındaki hidroelektrik santrallerinin önemini vurgularken, suyun kapsamlı ve akılcı kullanımı konusunda ülkeler arasındaki yararlı işbirliğinin güçlendirilmesine desteklerini ifade ettiler. , ülkelerinin çıkarlarını dikkate alarak.

Taraflar, su ve enerji konularında yapıcı diyaloğun sürdürülmesinin önemine değinmenin yanı sıra, Omu Nehri’nin su kaynaklarının rasyonel kullanımının öncelikli önemine vurgu yaptı. Aynı zamanda, iklim değişikliği ve Omu Nehri’nin su kaynakları üzerindeki baskıdaki muhtemel artış da dahil olmak üzere yeni zorluklara etkili bir şekilde yanıt verilmesini sağlamak için çok taraflı işbirliği araçlarının daha da geliştirilmesi ihtiyacı vurgulandı. .

 

 

 

Taraflar, iklim değişikliğinin etkilerinin azaltılması ve bunlara uyum sağlanması, çölleşme, arazi bozulması, eriyen buzullarla mücadele, çevrenin korunması, erken uyarı sistemleri, ekoloji, biyolojik çeşitliliğin korunması, projelerin ve genel programların teşvik edilmesinde işbirliğinin daha da güçlendirilmesinin önemi üzerinde mutabık kaldılar. bölgesel ve uluslararası işbirliği süreçleri ve mekanizmaları çerçevesinde ortak çıkarları karşılayan ortak girişimleri teşvik etmenin yanı sıra.

Taraflar, kültür ve insani yardım alanındaki öncelikli işbirliği yönlerini tartıştı ve ilgili devlet yapıları ile kamu dernekleri, araştırma merkezleri, yüksek öğretim kurumları, kitle iletişim araçları, kültür ve sanat çalışanları arasındaki ilişkilerin büyük önemini vurguladı.

Şş. Aşkabat, 4 Ağustos 2023

Facebookheyecan

kaynak:http://www.president.tj/node/31160?utm_source=dlvr.it&utm_medium=twitter

 

 

REKLAM ALANI