Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Orta Asya Devletleri ve Almanya Ekonomik Forumunda Konuşma

Orta Asya Devletleri ve Almanya Ekonomik Forumunda Konuşma
REKLAM ALANI
02.10.2023
A+
A-

 

Orta Asya Devletleri ve Almanya Ekonomik Forumunda Konuşma

.2023 , Almanya

Sevgili meslektaşlarım,
Sevgili Bayan Katrina Klaas,
Değerli Forum katılımcıları!

 

 

Öncelikle, bugünkü forumun düzenlenmesi için uygun koşullar yarattığı için Doğu Alman Ekonomi Komitesi’ne şükranlarımı sunmak isterim.

 

 

Federal Almanya Cumhuriyeti ile ticari ve ekonomik işbirliğinin genişletilmesi ve yatırım konuları ilişkilerimizin öncelikli alanları arasındadır.

Bağımsızlık döneminde elde edilen önemli başarılar sayesinde Tacikistan hızla gelişiyor.

Ülkenin 2030 yılına kadar olan dönemi için temel kalkınma hedefleri ve öncelikleri Ulusal Kalkınma Stratejisinde tanımlanmaktadır.

 

 

Bu Stratejiye göre Hükümet şu anda sürdürülebilir kalkınmayı sağlamayı amaçlayan büyük ölçekli ekonomik reformları uygulamaktadır.

Bu süreçte Tacikistan, uluslararası finans kuruluşları ve diğer kalkınma ortaklarıyla uzun yıllardır başarılı bir şekilde iş birliği yapmaktadır.

Onların desteğiyle Tacikistan’da her alanda yüzlerce yatırım projesi ve programı hayata geçirildi.

Ayrıca şu anda devam eden toplam 4,5 milyar dolarlık onlarca projemiz var.

Bugün uluslararası finans kuruluşları Tacikistan’ı hızla gelişen bir ekonomiye sahip bir devlet olarak görüyor.

 

 

Ülke ekonomisinin son on yılda ortalama yıllık büyüme oranının yüzde yedinin üzerinde olduğunu vurguluyorum.

Tacikistan’da özel sektör gelişiyor, mal ve hizmet üretimindeki payı yüzde 90 civarında.

Yabancı sermayenin çekilmesi için gerekli koşullar yaratıldı ve uluslararası ticaret genişliyor.

Ülkenin mevzuatı, iş ve yatırımın korunmasına yönelik birçok ayrıcalık ve kapsamlı yasal garantiler sağlamıştır.

Ülkemizin Dünya Ticaret Örgütü’ne üye olması ve yatırımcıların haklarının korunmasına ilişkin bir dizi uluslararası sözleşme de ülke mevzuatının uluslararası normlara uygunluğunu kanıtlamaktadır.

sevgili arkadaşlar,

 

Tacikistan, başta su ve maden kaynakları olmak üzere bol miktarda doğal kaynağa sahiptir.

Tacikistan topraklarının yüzde 93’ü, ana içme suyu kaynağı olan 13 bin buzulun bulunduğu dağlardan oluşuyor.

 

Orta Asya’nın su kaynaklarının yüzde 60’ından fazlası Tacikistan’da oluşuyor.

Tacikistan, toplam hidroelektrik kaynakları bakımından dünyada sekizinci, kişi başına düşen spesifik kaynaklar bakımından ise ikinci sırada yer almaktadır.

Bugün bu kapasitenin sadece yüzde 5’i kullanılıyor.

Tacikistan’ın elektriğinin yüzde doksan sekizi yenilenebilir “yeşil enerji” kaynaklarından üretiliyor.

Bu göstergeye göre Tacikistan dünyada altıncı sırada yer alıyor.

“Yeşil ekonomi”yi teşvik etmenin ana kaynağı olan yeşil enerji üretim kapasitemizi yakın gelecekte iki katına çıkarmayı planlıyoruz.

Bu doğrultuda ilgili tüm taraflarla yapıcı ve faydalı işbirliğine hazırız.

 

“Yeşil ekonominin” geliştirilmesi Tacikistan Cumhuriyeti Hükümeti’nin temel hedeflerinden biridir.

Tacikistan’da, enerji talebi yüksek olan üretimi gerçekleştirmek için çevreye en az etkiye sahip “yeşil enerji” kullanma fırsatı bulunmaktadır.

Bu potansiyelin etkin kullanımı büyük yatırımları ve yeni teknolojilerin devreye alınmasını gerektirmektedir.

 

Tacikistan’ın yeni teknolojilerle birleşen hidroelektrik kapasitesi, alüminyum ve diğer metallerin yanı sıra bunlardan elde edilen nihai ürünlerin en düşük karbon emisyonuyla üretilmesine olanak tanıyor.

Üretiminde çevre dostu elektrik kullanan “Tajik Alüminyum Şirketi” (TALCO), şimdiden küresel “yeşil alüminyum” üretiminde ilk beşe girdi.

Tacikistan’da “yeşil alüminyum”, bakır ve lityum üretimi, elektrikli araç üretimine yatırım için avantaj sağlayabilir.

Yakın gelecekte Avrupa Birliği ülkelerinde “yeşil enerji” kullanılarak üretilen ürünlerin karbon vergisinden muaf tutulacağını da vurgulamak gerekiyor.

Bu durum ve gelecekte mevcut işgücü kaynakları dikkate alındığında Tacikistan’da Avrupa pazarlarına ihracata yönelik sanayi ürünlerinin üretilmesi faydalı olacaktır.

Başta madencilik, metalurji, hafif ve gıda sanayi olmak üzere endüstriyel üretim sektörü ve işbirliği, işbirliğimizin karşılıklı yarar sağlayan yönü olarak değerlendirilmektedir.

Temel maden kaynaklarına olan yüksek talep nedeniyle madencilik sektörünün de Tacikistan’da iyi bir geleceği var.

 

 

Tacikistan’da yaklaşık 40 tür metal ve malzeme çıkarılmış ve bazıları endüstriyel kullanıma hazır olan 800 polimetalik mineral, nadir ve değerli metal yatağı tanımlanmış ve keşfedilmiştir.

Bakır, gümüş, altın, kurşun, antimon, çinko, lityum, tungsten, cıva, nadir metaller, değerli ve yarı değerli taşlar, kaya tuzu ve diğer bazı minerallerin üretimi iyi bir potansiyele sahiptir.

Tacikistan’ın hafif ve gıda endüstrisi alanında, öncelikle tarım ürünleri ve pamuk lifi olmak üzere yerel hammaddelerin katma değeri yüksek nihai ürünlere kadar derin işlenmesi için kümelerin oluşturulmasına odaklanılıyor.

 

 

Kimya sanayi, ilaç ve yerel hammaddelere dayalı inşaat malzemeleri üretimindeki işbirliğimiz de her iki tarafa da faydalı olabilir.

Gıda güvenliğinin sağlanması kapsamında Tacikistan’da son yıllarda hızla gelişen tarım alanında Almanya ile işbirliğinin genişletilmesiyle ilgileniyoruz.

Bu doğrultuda Tacikistan’ın çevre dostu ürünler üretip Avrupa pazarlarına ihraç etme fırsatını etkin bir şekilde kullanabiliriz.

Tacikistan hükümeti turizm sektörünün geliştirilmesi ve başta dağcılık, çevre ve sağlık turizmi olmak üzere büyük potansiyelinin kullanılması için gerekli tedbirleri alıyor.

 

 

Bu amaçla tek taraflı vizesiz sistemin uygulamaya konması, aralarında Almanya’nın da bulunduğu birçok ülke vatandaşlarının Tacikistan’da otuz gün vizesiz kalmalarına olanak tanıyor.

Ayrıca, Tacikistan ekonomisinin dijitalleştirilmesi ve yeşil menkul kıymetlerin kullanımı başta olmak üzere finans ve bankacılık sektörlerinin geliştirilmesinde Alman tarafıyla karşılıklı yarar sağlayan işbirliğine de ilgi duyuyoruz.

Sonuç olarak, Tacikistan’ın bahsi geçen avantajlarının şunları içerdiğini vurgulamak isterim:

– önemli maden kaynakları ve hammaddeler de dahil olmak üzere geniş doğal kaynakların mevcudiyeti;

– Yeşil enerji üretiminin büyük olasılığı;

– Yeterli işgücü kaynaklarının mevcudiyeti ve olumlu demografik göstergeler,

karşılıklı yarar sağlayan işbirliğimizin temelidir.

Hepinize sağlık ve başarı diliyorum.

İlginiz için teşekkür ederiz!

Facebookheyecan

kaynak:http://www.president.tj/node/31567?utm_source=dlvr.it&utm_medium=twitter

 

 

 

 

 

REKLAM ALANI