Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

“Önceliğimiz, istihdamın sürmesi ve artmasıdır”

“Önceliğimiz, istihdamın sürmesi ve artmasıdır”
REKLAM ALANI
24.07.2022
A+
A-

 

 

 

“Önceliğimiz, istihdamın sürmesi ve artmasıdır”

Yazdır Yazıları Büyült Yazıları Küçült

 

 

“Önceliğimiz, istihdamın sürmesi ve artmasıdır”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kayseri’de FEMAŞ Metal Sanayii İşçileriyle Buluşma Programı’nda yaptığı konuşmada, “Önceliğimiz, her insanımızın iş ve aş sahibi olması manasına gelen istihdamın sürmesi ve artmasıdır. Bunun için yatırımı, üretimi ve ihracatı teşvik ediyoruz” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kayseri’de FEMAŞ Metal Sanayii İşçileriyle Buluşma Programı’na katılarak bir konuşma yaptı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, burada yaptığı konuşmada, Türkiye’nin önde gelen üretim merkezlerinden Kayseri Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, “Sizlerin şahsında tüm Kayseri’ye, Kayseri’nin vefalı, girişimci insanlarına selamlarımı gönderiyorum. Kayseri’ye geldiğimiz andan itibaren bizi samimiyetle bağrına basan vatandaşlarımın her birine şükranlarımı sunuyorum. Bu güzel atmosferde gönüllerimizi buluşturan, hasret gidermemize, hasbihal etmemize vesile olan herkese teşekkür ediyorum” dedi.

FEMAŞ Metal Sanayinin kurucusu, Kayserispor eski başkanı Recep Mamur’u rahmetle yâd eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Merhum Recep Mamur, çıraklıktan başladığı iş hayatını bugün Türkiye’nin ilk 500 sanayi kuruluşu içinde yer alan büyük bir şirketin yönetim kurulu başkanı olarak tamamlamış, gayretli, çalışkan, şehrine âşık bir insandı. Geçen sene eylül ayında aramızdan ayrılan Recep Mamur’a bir kez daha Allah’tan rahmet, ailesine ve sevenlerine özellikle sabırlar diliyorum” diye konuştu.

Bugün Kayseri’de açılışlarla dolu yoğun bir program geçireceklerini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, ilk olarak FEMAŞ’a ait Türkiye’nin en büyük ve en modern ankastre fırın üretim tesisini açmanın gururunu yaşadıklarını dile getirdi.

Fabrikada yıllık 1,5 milyon adet ankastre fırın üretiminin hedeflendiğini aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu önemli üretim tesisini Kayseri ile birlikte Türkiye’ye kazandıran Mamur ailesini tebrik etti.

Açılışın ardından Cumhuriyet Meydanı’na giderek Kayserililerle buluşacağını ve yapımı tamamlanan bakanlıklara, belediyelere, özel sektöre ait yatırımların toplu açılışını gerçekleştireceklerini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, böylece tek bir törenle toplam yatırım bedeli 30 milyar liraya ulaşan proje, eser ve yatırımı Kayseri’nin hizmetine sunacaklarını kaydetti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bunun yanında Kayseri’ye ulaşımda çağ atlatacak Ankara-Yerköy-Kayseri Hızlı Tren Hattı Projesi’nin de temelini atacaklarını bildirerek, “Hızlı tren hattımızın yatırım tutarı da 24 milyar liradır. Açılışını ve temel atma törenini gerçekleştireceğimiz toplam 54 milyar liralık yatırımların Kayserimize hayırlı olmasını diliyorum. Bu eserleri şehrimize kazandıran kurumlarımız ile işçisinden mühendisine herkesi tebrik ediyorum” diye konuştu.

“GELİŞMİŞ ÜLKELERİN TAMAMI ENFLASYONUN YANI SIRA SAĞLIK, ENERJİ, GIDA VE İSTİHDAM GİBİ SORUNLARLA BOĞUŞUYOR”

Dünyanın son yarım asrın en büyük ekonomik sarsıntılarından birini yaşadığına dikkati çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, Koronavirüs salgınıyla başlayan krizin, Rusya ve Ukrayna arasında patlak veren çatışmalarla daha da derinleştiğini belirtti.

Petrol ve doğal gaz fiyatlarındaki aşırı artışın tetiklediği küresel enflasyonun, insanlığın öncelikli meselelerinden biri hâline geldiğini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bugün Amerika’dan Almanya’ya gelişmiş ülkelerin tamamı enflasyonun yanı sıra sağlık, enerji, gıda ve istihdam gibi sorunlarla boğuşuyor. Bu ülkelerin hemen hepsinde enflasyon oranları, son 40-50 yılın en yüksek seviyelerine ulaştı. Dünyanın geri kalanını sömürerek kendilerine bir refah ve güvenlik düzeni kuranlar ilk defa hayatın ve ekonominin gerçekleriyle yüzleşmeye başladı” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, salgın günlerinde vatandaşlarını adeta ölüme terk edenlerin bugün giderek ağırlaşan hayat pahalılığı ve işsizlik karşısında da aynı çaresizliği, aynı kayıtsızlığı sergilediklerine dikkati çekerek, konuşmasına şöyle devam etti: “Bize senelerdir örnek gösterilen devletlerin küresel tehditler karşısında nasıl bocaladıklarını, rüzgârın önündeki yaprak misali nasıl sağa sola savrulduklarını hep beraber görüyoruz. Küresel ekonomide yaşanan bu fırtınadan maalesef biz de ister istemez etkileniyoruz. Döviz kurunda ve enflasyonda görülen tırmanma, bu etkilerin başında geliyor. Bu menfi gelişmelerin insanımızın günlük hayatında yol açtığı olumsuzlukları gayet iyi biliyoruz. Bir kısmı küresel dalgalanmalardan, bir kısmı bölgesel gerilimlerden, bir kısmı da içimizdeki tamahkârlardan kaynaklanan bu tabloyu düzeltmek için samimiyetle çalışıyoruz, çabalıyoruz. Milletimizin sıkıntılarının istismarını yapmaktan başka bir iş bilmeyenler, beş yıldızlı lüks otellerin kral dairelerinde halkçılık oynarken biz milletimizin derdine derman olacak tedbirler geliştiriyoruz.”

 

 

 

“EKONOMİNİN ÇARKLARININ KESİNTİSİZ DÖNMESİNİ SAĞLADIK”

Salgın döneminde önceliklerini, vatandaşların sağlığıyla birlikte işini de korumasına verdiklerini anımsatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, muhalefetin tüm baskılarına rağmen ekonomide Türkiye’ye kontak kapattırmadıklarını belirtti.

Her kesimden insana geniş bir yelpazede verdikleri destek ve teşviklerle ekonominin çarklarının kesintisiz dönmesini sağladıklarını vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: “İşçisinden işverenine kadar her kesimden insanımızın yanında olarak hiç kimseyi muhannete muhtaç etmedik. Bugün de ekonomi politikalarımızı ve sosyal desteklerimizi bu hassasiyetler çerçevesinde yürütüyoruz. Önceliğimiz her insanımızın iş ve aş sahibi olması manasına gelen istihdamın sürmesi ve artmasıdır. Bunun için yatırımı, üretimi ve ihracatı teşvik ediyoruz. Hamdolsun daha yılın ilk yarısında ihracatta 126 milyar doları geçtik. Yılsonunda inşallah 300 milyar dolara yakın bir değere ulaşacağız. Turizmde de beklentileri aşan bir hareketlilik yaşıyoruz. Şu anda İstanbulumuzun otelleri full dolu, Antalya hakeza öyle. Bu bir şeyi gösteriyor. Türkiye bir cazibe merkezi hâline geldi.”

İhracatla beraber istihdamda da önemli bir ivme yakaladıklarını aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, öyle ki istihdamda tarihin en büyük rakamı olan 31 milyon sayısına yaklaştıklarını bildirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, tarımda açıkladıkları yüksek alım fiyatları ve desteklerle üreticilerin, çiftçinin yanında olduklarını gösterdiklerini ifade ederek, şöyle konuştu: “Sabit ücretlilerin refah kayıplarını telafi etmek için asgari ücretten memur ve emekli maaşlarına kadar tüm gelirlerde enflasyonun üzerinde artışlar yapıyoruz. Ocak ayında emekçilerimizin ücretlerinde yüzde 50 gibi tarihi bir artışa gitmiştik. Gelişmeleri göz önünde tutarak temmuz ayında memur ve emekli maaşları ile asgari ücreti yeniden düzenledik. 2022 yılı temmuz ayından itibaren uygulanacak asgari ücreti net 5500 olarak belirledik. Yılbaşında inşallah bu tabloyu tekrar değerlendirecek, gerekeni yine yapacağız.”

“CUMHURİYETİN 100. YILININ KUTLANACAĞI 2023’TE DE VATANDAŞLARIMIZI ENFLASYONA EZDİRMEYECEĞİZ”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, son 20 yıldır olduğu gibi Cumhuriyetin 100’üncü yılının kutlanacağı 2023’te de vatandaşı enflasyona ezdirmeyeceklerini belirterek, “Bunun için insanlarımızdan sabır bekliyorum. Denizi geçen Türkiye’yi derede boğma hesabı yapanların heveslerini bir kez daha kursaklarında bırakmak için sizlerden destek istiyorum” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kayseri’nin özellikle sanayide yüz akı ve iftihar kaynağı olan şehirlerin başında geldiğine dikkati çekerek, Kayseri’de bulunan organize sanayi bölgelerinde 75 bin emekçinin alın teri döktüğünü söyledi.

Kayseri’de üretilen ürünlerin dünyanın dört bir yanına ihraç edildiğini anlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti: “Afrika’dan Asya’ya, Latin Amerika’dan Uzak Doğu’ya kadar dünyanın pek çok ülkesinde insanlar, sizlerin, Kayseri’nin ürettiği ürünleri kullanıyor. FEMAŞ şirketimiz, bugün dünyanın 130’u aşkın ülkesine ihracat yapıyor. Her ne kadar muhalefet, Türkiye’yi ‘saman ithalatçısı’ gibi göstermeye çalışsa da Kayseri gibi şehirlerimizin de gayretleriyle Türk ekonomisi, özellikle ihracatta tarihinin en parlak dönemlerini yaşıyor. İşte geçen yıl tek başına Kayseri, 2 milyar 600 milyon dolar ihracat yaptı, inşallah bu sene 3 milyar doları geçecek. Peki, bu rakam biz göreve geldiğimizde neydi biliyor musunuz? Sadece 352 milyon dolardı. 2002’den bu yana Kayseri ihracatını yedi kat artırmayı başardık.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, benzer başarı hikâyelerine Türkiye’nin dört yanında şahit olduklarını belirterek, Hakkâri’den Edirne’ye kadar 81 ilin tamamında fabrikaların çalıştığını, işçilerin alın teri döktüğünü, nakliyecilerin ürünleri taşıdığını anlattı.

Kurban Bayramı’nda caddelerin otomobillerden, nakliye tırlarından geçilmediğini anlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu bir şeyi gösteriyor. Türkiye’nin ekonomideki hareketliliğini ve bereketini gösteriyor. Türkiye’yi sadece kendi sığ dünyalarından ibaret sananlar, sabah akşam yalan üretirken, sanayicisiyle emekçisiyle çiftçisiyle tüccarıyla ülkemiz büyümeye, güçlenmeye devam ediyor” ifadelerini kullandı.

“EKONOMİYLE BERABER DIŞ POLİTİKA VE DİPLOMASİDE DE TÜRKİYE’NİN AĞIRLIĞI GÜNDEN GÜNE ARTIYOR”

Ekonomiyle beraber dış politika ve diplomaside de Türkiye’nin ağırlığının günden güne arttığını söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasına şöyle devam etti: “Dün İstanbul’da bu noktada önemli bir başarıya imza attık. Ukrayna depolarında bekleyen tahılın, Karadeniz üzerinden ihracını temin edecek anlaşmanın imza törenini Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Sayın Antonio Guterres’in de katılımıyla gerçekleştirdik. Önümüzdeki günlerde başlayacak gemi trafiğiyle küresel gıda krizinin aşılmasına anlamlı katkı sağlayacağız. Rusya ve Ukrayna arasında barış tesis edilene kadar diplomatik çabalarımızı sürdürmekte kararlıyız. Liderler dâhil her seviyede yaptığımız görüşme ve temasların müjdeli haberlerini çok uzak olmayan bir zamanda almayı ümit ediyoruz.

Buradan, üretimin ve ticaretin merkezi Kayseri’den siyaset adı altında bozgunculuk yapan içimizdeki gafillere sesleniyorum, yalanla, dolanla, hokkabazlıkla siyaset yapmayı bırakın. Tüm mesainizi masa başı oyunlarına harcamak, fildişi kulelerden ahkâm kesmek yerine Ankara’nın dışına çıkın, işçinin, esnafın, iş adamının arasına karışın. İşte Elazığ’da karıştınız, emekli memur hanım cevaplarını verdi. Ne dedi? ‘Bak, ben elimdeki torbayla evime gidiyorum, ben hâlimden memnunum. Siz içeriye cevap yetiştireceğinize dışarıya cevap yetiştirin’ dedi. Mesela gelin Kayseri’ye, Türkiye’nin son 20 yılda nereden nereye ulaştığını, sanayisinin hangi seviyelere çıktığını görün.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kayseri’de sanayicinin üretim için yer bulamadığına dikkati çekerek, yakın zamanda Kayseri’de mevcut İncesu Organize Sanayi Bölgesi’ni genişleteceklerini ve yeni bir Organize Sanayi Bölgesi kuracaklarını, böylece 7,5 milyon metrekarelik bir ilave organize sanayi alanını ortaya çıkaracaklarını söyledi.

Bu alanda 1200 yeni fabrika kurulacağını aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Sadece bugün hizmete açacağımız fabrikaların ilave istihdam kapasitesi ne biliyor musun? 7 bin 200’ü buluyor. Yeni kurulacak fabrikalarla kısa sürede bu rakama 18 bin kişi daha ilave olacak” dedi.

Kayseri’de destekledikleri KOBİ sayısının da her geçen gün arttığını aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, son 20 yılda KOBİ’lere güncel rakamlarla 680 milyon liraya yakın destek sağladıklarını söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kayseri’deki yatırımlar için düzenledikleri teşvik belgeleriyle de 28,3 milyar liralık sabit yatırımın, 43 bin 500 kişilik istihdamın önünü açtıklarını bildirdi.

“KAYSERİ’DE SADECE ÜRETİM VE İSTİHDAM İÇİN YAPTIĞIMIZ ÇALIŞMALAR DAHİ ANLATMAKLA BİTMİYOR”

Kayseri’nin teknoloji noktasında da önemli bir noktaya geldiğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti “Bizden önce Kayseri’de Araştırma Geliştirme Merkezi, Tasarım Merkezi ve Teknopark yok. Bugün 13 Araştırma Geliştirme ve Tasarım Merkeziyle, biri inşaat hâlinde iki Teknoparkımız Kayseri’de katma değerli üretime katkı sunuyor. Gördüğünüz gibi Kayseri’de sadece üretim ve istihdam için yaptığımız çalışmalar dahi anlatmakla bitmiyor. FEMAŞ gibi şirketlerimizin, sizin gibi emekçi kardeşlerimizin çabalarıyla Türkiye’yi önce 2023 hedefleriyle ardından da 2053 vizyonuyla muhakkak buluşturacağız. Ne terör örgütlerinin alçak saldırıları ne ülkemizi köşeye sıkıştırmaya yönelik dış baskılar ne de içimizdeki kifayetsizliklerin hezeyanları bizi yolumuzdan alıkoyamayacaktır. Rabbim yolumuzu, bahtımızı açık etsin diyorum.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, FEMAŞ ankastre fırın üretim tesisinin kente hayırlı uğurlu olmasını temenni ederek, bu tesisi Kayseri’ye kazandıran firma sahiplerini, ülkenin gelişmesi için ter döken fabrika çalışanlarını canı gönülden tebrik etti.

Konuşmaların ardından FEMAŞ Şirket Grubu Yönetim Kurulu Üyesi Ayçil Mamur, günün anısına Cumhurbaşkanı Erdoğan’a, 1920 yılında el dokumasıyla işlenen seccadeyi takdim etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yapılan duanın ardından beraberindeki protokol üyeleriyle FEMAŞ Şirketler Grubu Ferre Ankastre Fırın Fabrikası’nın açılışını gerçekleştirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, işçilere hitabı öncesinde fabrikada incelemelerde bulundu. Fabrikada üretilen fırını da inceleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, fırının üzerine imzasını attı.

Tüm Haberler

 

kaynak:https://www.tccb.gov.tr/haberler/410/138815/-onceligimiz-istihdamin-surmesi-ve-artmasidir-

 

 

REKLAM ALANI