Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

“NATO’nun genişlemesi hassasiyetlerimize gösterilecek saygı oranında anlamlıdır”

“NATO’nun genişlemesi hassasiyetlerimize gösterilecek saygı oranında anlamlıdır”
REKLAM ALANI
18.05.2022
A+
A-

 

 

“NATO’nun genişlemesi hassasiyetlerimize gösterilecek saygı oranında anlamlıdır”
18.05.2022

 

 

 

 

Yazdır Yazıları Büyült Yazıları Küçült

“NATO’nun genişlemesi hassasiyetlerimize gösterilecek saygı oranında anlamlıdır”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, AK Parti TBMM Grup Toplantısı’nda yaptığı konuşmada, “İttifak’ın faaliyetlerine fiilen en çok desteği veren ülkelerin başında geliyoruz. Ama bu önümüze getirilen her teklife ‘evet’ diyeceğimiz anlamına gelmiyor. NATO’nun genişlemesi bizim için hassasiyetlerimize gösterilecek saygı oranında anlamlıdır. Hem PKK-YPG terör örgütüne her türlü desteği verip hem de bizden NATO üyeliği için destek istemek en hafif tabiriyle tutarsızlıktır” dedi.

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM AK Parti Grup Toplantısı’na katılarak bir konuşma yaptı.

Sözlerinin başında yarın 103. yıl dönümü olan 19 Mayıs 1919 tarihinin, Türk Milleti’nin istiklal ve istikbal mücadelesinin önemli dönüm noktalarından biri olduğunu dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı olarak tarihimizdeki yerini alan 19 Mayıs, milletimizin şartların en zor olduğu dönemlerde bile dayatmalara teslim olmayıp kendi yolunu çizme iradesinin sembolüdür. Samsun’dan başlayıp Ankara’da devam eden, İzmir’de nihai hedefine ulaşan, ardından Cumhuriyetin ilanıyla taçlanan bu sürecin şanı da, şerefi de, gururu da milletimize aittir. Bu vesileyle, Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere, millî mücadelenin yürütülmesinde ve zafere ulaştırılmasında emeği olan herkesi, şehitlerimizi, gazilerimizi, kahramanlarımızı rahmetle yâd ediyorum” dedi.

“MÜTTEFİKLERİMİZDEN BİZİM HASSASİYETLERİMİZİ ANLAMALARINI BEKLİYORUZ”

Dünyanın salgın krizinin ardından, Ukrayna-Rusya savaşının yol açtığı daha büyük ve kapsamlı tehditlerin cenderesinden geçtiğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Küresel yönetim ve ekonomi sistemi âdeta temellerinden sarsılıyor. Enerji ve ham madde fiyatlarındaki aşırı yükselişin tetiklediği enflasyonun en bariz tecellesi olduğu ekonomik sıkıntılar, gelişmiş ülkeler başta olmak üzere herkesi kara kara düşündürüyor. İkinci Dünya Savaşı’nın ardından insanlığın yeniden, Ukrayna topraklarındaki savaşın vitrinini oluşturduğu bir büyük çatışmanın eşiğine gelmiş olması, güvenlik dengelerini tekrar ön plana çıkardı. NATO doğu sınırlarını güçlendirmek için çeşitli arayışlar içindedir. Bu doğrultuda genişlemeye yönelik kimi adımlar da atılıyor” açıklamasında bulundu.

“Ukrayna krizinin ardından bölgede sergilenen dayanışma ve iş birliğini, seferber edilen kaynakları, açılan kucakları, gösterilen hoşgörüyü, biraz gözlerimiz dolarak biraz da tebessümle izliyoruz desek yeridir” ifadelerini kullanan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Çünkü biz yıllarca terörle mücadele etmiş, sınırları tacize uğramış, yanı başında çok büyük çatışmalar yaşanmış bir NATO Müttefiki olarak bu tabloyla hiç karşılaşmadık. Bizim NATO’daki müttefiklerimizden tek beklentimiz, Türkiye’nin de kendi sınırlarını koruma, kendi güvenliğini ve istikrarını güçlendirme hususundaki çabalarına aynı hüsnüniyetle yaklaşmalarıydı. Müttefiklerimizden bizim hassasiyetlerimizi önce anlamalarını, sonra saygı göstermelerini, nihayetinde de ve mümkünse destek vermelerini bekliyoruz” diye ekledi.

“ORTAK TARİH VE MEDENİYET MİRASIYLA BAĞLI OLDUĞUMUZ İNSANLARA SIRTIMIZI DÖNEMEYİZ”

Türkiye’nin sınırlarının hemen dibinde istikrarsızlık kaynağı hâline gelen yönetimler konusunda hassasiyeti olduğunu dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu sıkıntının bedelini sayıları milyonları bulan sığınmacılara ev sahipliği yaparak ödedik, ödüyoruz. Sığınmacılar Batı ülkelerine yönelmediği sürece bu konuda da derdimizi paylaşan hiçbir müttefik görmedik. Hatta sırf Türkiye’yi güç durumda bırakmak için gizliden gizliye bu süreci tahrik eden sözde müttefikler biliyoruz ve bunlar kusura bakmasınlar NATO’daki müttefiklerimizdir, bunları gayet iyi biliyoruz.

Bizim güçlü tarihî ve insani bağlarımızın olduğu kardeşlerimize karşı sorumluluklarımızdan kaynaklanan hassasiyetlerimiz var. Şartlar ne olursa olsun, biz ortak tarih ve medeniyet mirasıyla bağlı olduğumuz bu insanlara sırtımızı dönemeyiz. Her ne kadar NATO ve Avrupa Birliği içinde her türlü şımarıklığı sergileyen, kendisine tahsis edilen devasa kaynakları istismar eden kimi ülkelere sınırsız hoşgörü gösterseler de müttefiklerimizin bizim bu yaklaşımımızı paylaşmadıkları çok açıktır” şeklinde konuştu.

NATO içindeki müttefiklerin Türkiye’ye karşı sergiledikleri tüm tavırlara rağmen, Türkiye’nin İttifak içindeki sorumluluklarını bihakkın yerine getirmeyi hep sürdürdüğünü vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bugün de İttifak’ın faaliyetlerine fiilen en çok desteği veren ülkelerin başında biz geliyoruz. Ama bu önümüze getirilen her teklife ‘evet’ diyeceğimiz anlamına da gelmiyor. NATO’nun genişlemesi bizim için hassasiyetlerimize gösterilecek saygı oranında anlamlıdır. Hem PKK-YPG terör örgütüne her türlü desteği verip hem de bizden NATO üyeliği için destek istemek en hafif tabiriyle tutarsızlıktır” dedi.

Tüm Haberler

kaynak:https://www.tccb.gov.tr/haberler/410/137929/-nato-nun-genislemesi-hassasiyetlerimize-gosterilecek-saygi-oraninda-anlamlidir-

 

 

 

 

 

 

REKLAM ALANI