Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Milletvekili Meşhur Memmedov , “Zengezur koridoru Azerbaycan’ın transit imkanlarını daha da genişletecek” , ÖZEL

Milletvekili Meşhur Memmedov , “Zengezur koridoru Azerbaycan’ın transit imkanlarını daha da genişletecek” , ÖZEL
REKLAM ALANI
20.09.2022
A+
A-

Ülker Piriyeva – AZERBAYCAN

Azerbaycan Parlamentosu Milletvekili Meşhur Memmedov, “Zengezur koridoru Azerbaycan’ın transit imkanlarını daha da genişletecek” – Diye tarihe not düştü.

Milletvekili Meşhur Memmedov – “Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in 15-16 Eylül tarihlerinde Özbekistan’ın Semerkant kentinde düzenlenen Şanhay İşbirliği Teşkilatı Zirvesi’ne daveti, devlet başkanımızın dünya çapındaki itibarının ve tabii ki ülke rehberimizin kendisine gösterilen yüksek saygının bir göstergesidir.” – Dedi.
Milletvekili Meşhur Memmedov – “Evet, Semerkant’ta Azerbaycan Cumhurbaşkanı Sayın İlham Aliyev, Çin Halk Cumhuriyeti Devlet Başkanı Xi Jinping, Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yaptığı görüşmelerde, bu ülkelerle ilişkileri çeşitli yönlerde derinleştirmeye ve daha fazla gelişme için ortak çabalara devam etmeye olan ilgisini dile getirdi.

Ayrıca 12-13 Eylül tarihlerinde ülkemizin Ermenistan-Azerbaycan sınır bölgesindeki provokasyon konusundaki kararlı duruşuna ve barış politikasına bağlılığına dikkat çekti.
16 Eylül’de Semerkant’ta düzenlenen Şanhay İşbirliği Teşkilatı zirve toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, meslektaşlarına Azerbaycan’ın transit ve taşımacılık-lojistik imkanları hakkında detaylı bilgi verdi. Devlet başkanı, Doğu-Batı ve Kuzey-Güney ulaşım koridorları gibi bölgesel iletişim projelerinin başlatılmasına ülkemizin aktif katılımından bahsetti, Azerbaycan’ın uluslararası hukuka, adalete ve küresel güvenliğe dayalı faaliyetlerini sürdürmeye devam edeceğini kaydetti.
Elbette Cumhurbaşkanı Aliyev’in de belirttiği gibi, Karabağ sorununun 2020 sonunda çözülmesi bölgede ulaşım ve iletişim projelerinin geliştirilmesi için yeni fırsatlar yarattı.
Şüphesiz Zengezur Koridoru’nun açılmasından sonra işbirliği yapılan ülkelerin ulaşım kabiliyetleri artacak ve güzergâh üzerinde bulunan tüm ülkeler için faydalı olacaktır.
Ayrıca Azerbaycan’da son 20 yılda 19.000 kilometre karayolu ve 1.400 kilometre demiryolu inşa edildiğini veya elden geçirildiğini belirten Devlet Başkanı, tarihi zaferin ardından işgalden kurtarılan topraklarda binlerce kilometre karayolu ve yüzlerce kilometre demiryolu inşa edildiğini kaydetti. Evet, 2020 yılı sonunda Karabağ sorununun çözülmesi bölgemizde ulaşım ve iletişim projelerinin gelişmesi için yeni fırsatlar yarattı.” – Söyledi.

Milletvekili Meşhur Memmedov – “Zengezur koridorunun açılmasının ardından bölge ülkelerinin ulaşım kabiliyetlerini daha da artıracağını ve güzergah üzerinde bulunan tüm ülkeler için faydalı olacağını belirtmek isterim.

Azerbaycan Devleti’nin Vatan Savaşı’ndaki zaferi, ulaştırma ve lojistik alanında yeni gerçeklikler yarattı. Bu koridor sayesinde Azerbaycan’dan Türkiye’ye taşınan malların kısa sürede Avrupa ve Ortadoğu ülkelerine ulaştırılması mümkün olacaktır. Zengezur koridoru, Azerbaycan’ın transit imkanlarını daha da genişletecek.

Ancak dikkatinize sunayım ki Ermenistan, Zengezur Koridoru’nun açılmasını engellemek istese de dünyada söz sahibi ülkeler buna büyük ilgi gösteriyor. Çin, Rusya ve Türkiye bu koridorun açılmasında ısrar ediyor. Ayrıca Avrupa ülkeleri de bu koridorun açılmasını destekliyor.” – Dedi.

Açıklama yok.

REKLAM ALANI