Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Milletvekili Meşhur Memmedov, “Azerbaycan-Türkiye-Türkmenistan işbirliği yeni bir gelişme dönemine giriyor”, Özel

Milletvekili Meşhur Memmedov, “Azerbaycan-Türkiye-Türkmenistan işbirliği yeni bir gelişme dönemine giriyor”, Özel
REKLAM ALANI
14.12.2022
A+
A-

Milletvekili Meşhur Memmedov, “Azerbaycan-Türkiye-Türkmenistan işbirliği
yeni bir gelişme dönemine giriyor”, Özel

Ülker Piriyeva – AZERBAYCAN
Azerbaycan Parlamentosu Milletvekili Meşhur Memmedov, “Azerbaycan-Türkiye-Türkmenistan işbirliği yeni bir gelişme dönemine giriyor” – Diye tarihe not düştü.

Azerbaycan Parlamentosu Milletvekili Meşhur Memmedov, Azerbaycan-Türkiye-Türkmenistan işbirliği yeni bir gelişme dönemine giriyor. Evet, bu güvenilir işbirliğinin nesnel dayanakları olduğunu belirtelim.

Elbette Azerbaycan, Türkiye ve Türkmenistan etnik, dini ve kültürel kökler ve ortak ahlaki değerlerle birbirine sıkı sıkıya bağlıdır. Tarihsel bağlara dayalı ilişkilerimizin, ülkelerimiz arasında ekonomi, ticaret, nakliye-lojistik ve diğer alanlarda işbirliğinin geliştirilmesi için fırsatlar yarattığını söylemeye gerek yok.Stratejik ittifak düzeyinde siyasi ilişkiler yükselen bir çizgide gelişiyor. Bu yıl 14 Aralık’ta Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in Türkmenistan’da düzenlenen Üçlü Zirve’ye katılımı, Azerbaycan’ın hem Türkiye hem de Türkmenistan ile siyasi ilişkilerinin üst düzeyde olduğunu bir kez daha gösterdi. Ayrıca geçen yıl Türkiye ile imzaladığımız Şuşa Deklarasyonu da ilişkilerimizi stratejik ittifak düzeyine getirdi.

2017 yılında Azerbaycan ile Türkmenistan arasında stratejik ortaklık Deklarasyonu imzalandı. Ülkelerimiz birçok alanda birbirlerine karşılıklı destek sağlıyor. Uluslararası kuruluşlar,başta BM olmak üzere İslam İşbirliği Teşkilatı, Türk Devletleri Teşkilatı, AGİT ve diğer kurumların da dahil olduğu ülkeler bunun en güzel kanıtıdır.

Şu anda ekonomik işbirliğinin gelişme dinamiklerinin istatistiklerine bakacak olursak, 2022 Ocak-Ekim döneminde Azerbaycan’ın Türkiye ile ticaret cirosunun yüzde 45 artarak 5 milyar dolara ulaştığını göreceğiz. Böylece Azerbaycan’dan Türkiye ekonomisine yaklaşık 20 milyar dolar, Türkiye’den de Azerbaycan ekonomisine yaklaşık 14 milyar dolar yatırım yapılmıştır. Bu yıl Türkmenistan ile ticaret cirosu da 5 kat arttı. Azerbaycan, Türkiye ve Türkmenistan’ın büyük başarı elde ettiği alanlardan birinin de nakliye ve lojistik sektörü olduğunu belirtmek isterim. Tabii ki, ülkelerimiz tarafından birçok proje hayata geçirildi,bunlar da ulaşım bağlantıları alanında yeni işbirliği fırsatları yaratııyor. Her üç ülkede de bu alanda yapılan yatırımlar yeni, modern bir altyapının oluşturulmasına hizmet etmektedir. Elbette son jeopolitik olaylar Azerbaycan’ı önemli bir geçiş ülkesine dönüştürdü. Azerbaycan, Doğu-Batı ve Kuzey-Güney ulaşım koridorlarının aktif bir katılımcıssıdır, ayrıca topraklarında demiryolu, karayolu ve hava taşımacılığı ile ilgili tüm büyük projeleri yürütmektedir. 2022’nin ilk 10 ayında Azerbaycan topraklarından geçen toplam tranzit taşıma hacmi geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 80’in üzerinde arttı. Dolayısıyla transit ulaşımdan bahsederken, Zangezur koridorundan ve getireceği avantajlardan bahsetmek gerekir.

Halihazırda, Zangezur koridorunun Azerbaycan topraklarından geçen kısmında demiryolu hattındaki çalışmaların yüzde 40’ı, karayolundaki çalışmaların yüzde 70’i tamamlandı. Tüm çalışmalar 2024 yılında tamamlanacak ve yeni bir ulaşım koridoru ortaya çıkacaktır.

Belirtmek isterim ki, ziyaret sırasında imzalanan belgeler ve Memorandum incelendiğinde Azerbaycan-Türkiye-Türkmenistan işbirliğinin yeni bir gelişme dönemine girdiği ve bu işbirliğinin modern altyapının oluşturulmasına hizmet edeceği kesin olarak söylenebilir.

REKLAM ALANI