Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Miletvekili Meşhur Memmedov , “Bağımsız, muzaffer Azerbaycan devletinin önünde şimdi yeni ve önemli görevler duruyor”

Miletvekili Meşhur Memmedov , “Bağımsız, muzaffer Azerbaycan devletinin önünde şimdi yeni ve önemli görevler duruyor”
REKLAM ALANI
18.10.2021
A+
A-

Miletvekili Meşhur Memmedov , “Bağımsız, muzaffer Azerbaycan devletinin önünde şimdi yeni ve önemli görevler duruyor”

Ülker Piriyeva – Azerbaycan

Azerbaycan Parlamentosu Ekonomi Politikası, Sanayi ve Girişimcilik Komisyonu üyesi Milletvekili Meşhur Memmedov,Azerbaycan Temsilcimiz Ülker Piriyeva ‘ya verdiği açıklamada “Bağımsız, muzaffer Azerbaycan devletinin önünde şimdi yeni ve önemli görevler duruyor”diye – tarihe not düştü.
Miletvekili Meşhur Memmedov – “Bağımsızlığın Yeniden Doğuşu Gününden bizleri 30 Yıl” ayırıyor, dedi.

Milletvekili – “Bildiğimiz gibi, Milli Meclisin 15 Ekim’deki toplantısında “Bağımsızlık Günü hakkında” kanun taslağı, müzakerelerin ardından III okumada kabul edildi. Kanuna göre, 18 Ekim tarihi “Bağımsızlığın Yeniden Doğuşu Günü” olarak değiştirildi.
Kuşkusuz, tarih defalarca göstermiştir ki, bağımsızlığı sürdürmek, onu elde etmekten daha zordur. Böylece Azerbaycan, bir asırda iki kez bağımsızlık kazanma, kendi egemen devletini yaratma fırsatını elde etti. Ne yazık ki, dış müdahale, iç çekişmeler ve uluslararası garanti eksikliği nedeniyle ilk fırsat kaçırıldı.
O zaman, 1918’de kurulan Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti sadece 23 ay yaşadı. 70 yıl sonra 2. bir tarihi fırsat ortaya çıktı. Sovyet imparatorluğunun çöküşü, Azerbaycan halkına ulusal bağımsızlığını yeniden kazanma imkanı verdi.” – Söyledi.
Miletvekili Memmedov – “Azerbaycan Cumhuriyeti Yüksek Sovyeti’nin 18 Ekim 1991 tarihli toplantısında “Azerbaycan’ın Devlet Bağımsızlığına Dair Anayasa Yasası” kabul edildi. Böylece halkımız bu önemli tarihi belge ile yıllardır özlemini çektiği özgürlüğe kavuşmuştur.
Tabii ki, 1991 yılında halkımız bu hürriyeti kolay elde edemedi. Haftalarca süren mitingler ve insanların hayatına mal olan 20 Ocak trajedisi, halkın özgürlük için verdiği kararlı mücadelenin kanıtıydı. Halkımız, o tarihi anı bir an önce hızlandırmak ve ebedi hayalini gerçekleştirmek için elbette her şeyi yapmaya hazırdı. O dönemde imparatorluğun tankları ve haksız tutuklamalar artık özgürlüğe giden yolu kapatamıyordu. Azerbaycan halkı yavaş yavaş ve inatla bağımsızlığa doğru ilerliyordu.
Bu Azerbaycan tarihinde yeni bir dönemin başlangıcı oldu.

29 Aralık 1991’de Azerbaycan Cumhuriyeti’nde ülke çapında bir referandum yapıldı. Seçmenlerin yüzde 95’inden fazlası referanduma katıldı. Azerbaycan halkı oybirliğiyle cumhuriyetin bağımsızlığını destekledi.
Böylece bağımsızlığını ilan eden Azerbaycan Cumhuriyeti oldukça zorlu bir tarihi ortamda faaliyet göstermeye başlamıştır. Azerbaycanın bağımsızlığı dünya devletleri tarafından tanındı.
O dönemde Azerbaycan Cumhuriyetini ilk olarak 9 Kasım 1991’de Türkiye Cumhuriyeti, ardından Romanya (11 Aralık 1991), Pakistan (13 Aralık 1991), İsviçre (23 Aralık 1991), İran (25 Aralık 1991) ve ABD (23 Ocak 1992), Rusya (10 Nisan 1992) ve b. devletler tanıdı.
Bağımsızlığını kazandıktan 2Yıl sonra halkımız onu tekrar kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya kaldı. Bir yanda ülkeyi büyük çaplı I Karabağ Savaşı, diğer yanda iç siyasi çekişmeler, bağımsızlığı beşiğinde boğulma tehlikesiyle yüzyüze bıraktı. Neyse ki, bu tehditden, geniş siyasi deneyime sahip Milli lider Haydar Aliyev’in ülkede iktidara dönmesiyle kurtulduk.” – Dedi.
Milletvekili – “30 yıl kısa bir süre değil. Bugün bağımsızlığımızın siyasi ve ekonomik temelleri oldukça güçlü. Karabağ savaşı bitti, Azerbaycan Başkomutanı ve Muzaffer’in ordusu 30 yıldır işgal altındaki topraklarımızı özgürleştirdi.
Bugün Azerbaycan’ın hem siyasi hem de ekonomik olarak dünyanın en güçlü ülkelerinden biri haline geldiğini belirtmeliyim. Ülkemiz ekonomik büyüme açısından sadece bölgede değil aynı zamanda, dünyada da lider konuma gelmiştir. Azerbaycan’ın katılımı ve rızası olmadan bölgede hiçbir büyük ölçekli proje uygulanmamaktadır.
Düşmana diz çöktüren, topraklarını işgalcilerden temizleyen, Dağlık Karabağ sorununa ilişkin BM kararlarının uygulanmasını sağlayan, bölgeyi ve dünyayı Ermeni faşizminden kurtaran Azerbaycan devletinin önünde, şimdi yeni ve önemli görevler durmakta. Bunlar, kurtarılmış alanların güvenilir bir şekilde korunmasının organizasyonu, bu alanlarda çevre düzenleme çalışmalarının uygulanması ve mültecilerimizin “Büyük Geri Dönüşü” için diğer ilgili çalışmalardır.
Nitekim savaş sonrası dönemde Azerbaycan devleti bu yönde geniş çaplı çalışmalar yapmıştır ve yapmaktadır. Bu yıl 7 Temmuz’da Cumhurbaşkanı İlham Aliyev tarafından imzalanan kararname ile Azerbaycan’ın topraklarında ermenilerin yararına suni olarak oluşturulan Dağlık Karabağ’ın idari bölgesi ve özerk statüsü tarih arşivlerine çoktan girmiştir.
Halihazırda yerleşik Karabağ ve Doğu Zengezur ekonomik bölgelerinde yoğun restorasyon ve inşaat çalışmaları yürütülmektedir.

Elbette tüm bu çalışmalar, bugün hatıralarına saygı duyduğumuz şehitlerimizin, Büyük Vatanseverlik Savaşı’na katılanların özverili çalışmalarının bir sonucu olarak gerçekleşiyor. İnşaat ve restorasyon çalışmalarının da şehitlerimizi anma olarak ele alınabileceğini belirtmek isterim. Bu tür kahramanlarımız tarafından bize emanet edilen Anavatan, akrabaları devletin ve toplumun özel ilgi ve özeni ile çevrilidir. Sayın Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in sosyal politikasında, bu çerçevede devletin şehit ailelerine, gazilere, savaş kahramanlarına ve ailelerine sağladığı kapsamlı bakım örnek teşkil etmektedir. Ama tabi ki sadece devlet değil, tüm toplum bu tür insanlara yüksek ilgi ve özen göstermelidir. Bağımsız Azerbaycan’ın güçlenmesi için her vatandaş elinden geldiğince devlete ve ülkeye katkı sağlamalıdır.” – Diye not düştü.
Bağımsızlığımızın Yeniden Doğuşu Günü münasebetiyle her bir vatandaşımızı tebrik ediyorum!

 

 

REKLAM ALANI