Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

“Konumu ve bölgedeki gücü itibarıyla Senegal, Batı Afrika ülkelerine açılan bir ihracat kapısıdır”

“Konumu ve bölgedeki gücü itibarıyla Senegal, Batı Afrika ülkelerine açılan bir ihracat kapısıdır”
REKLAM ALANI
21.02.2022
A+
A-

“Konumu ve bölgedeki gücü itibarıyla Senegal, Batı Afrika ülkelerine açılan bir ihracat kapısıdır”

Resim

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Senegal-Türkiye İş Forumu’nda yaptığı konuşmada, “Ekonomik ilişkilerimizi ileriye taşımak için mevcut imkânlardan yararlanmalı ve yeni mekanizmaları devreye almalıyız. Senegal’in bölgesinde ekonomik bir merkez hâline gelebilecek potansiyeli taşıdığını biliyoruz. Konumu ve bölgedeki gücü itibarıyla Senegal, Batı Afrika ülkelerine açılan bir ihracat kapısıdır” dedi.

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Dakar’da Senegal-Türkiye İş Forumu’na katılarak bir konuşma yaptı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasına, iki yıl sonra tekrar Senegal’de bulunmaktan ve seçkin bir topluluğa hitap etmekten dolayı mutlu olduğunu belirterek başladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Senegal’e geldiği andan itibaren gösterilen misafirperverlikten dolayı Senegal Cumhurbaşkanı Macky Sall başta olmak üzere tüm Senegal makamlarına teşekkür etti.

“SALGIN ŞARTLARINA RAĞMEN TİCARET HACMİMİZ BİR ÖNCEKİ YILA GÖRE YÜZDE 42 ARTIŞLA 540 MİLYON DOLAR SEVİYESİNE ERİŞTİ”

Türkiye ile Senegal’in aralarındaki fiziki mesafeye rağmen daima çok yakın olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Batı Afrika’da kilit öneme sahip Senegal ile ilişkilerin mükemmel düzeydeki seyrinden memnuniyet duyduklarını söyledi.

Bugüne kadar imzalanan anlaşmaların, ilişkilerin ahdî altyapısını güçlendirerek yatırımlar için elverişli bir zemin hazırladığını dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti: “Sayın Cumhurbaşkanı ile 2018 yılındaki ziyaretim sırasında müştereken belirlediğimiz 400 milyon dolar ticaret hacmi hedefine ulaştık, şimdi hedefimiz 1 milyar dolar. Ortak gayretlerimizle bu rakama da kısa sürede ulaşacağımıza inanıyorum. Salgın şartlarına rağmen ticaret hacmimiz bir önceki yıla göre yüzde 42 artışla 540 milyon dolar seviyesine erişti. Bu tarihî başarının elde edilmesinde emeği, katkısı, çabası olan siz müteşebbislerimizi canıgönülden tebrik ediyorum. Ziyaretim vesilesiyle imzalayacağımız anlaşmalarla mevcut ahdî yapımızı tahkim edeceğiz. İnşallah bu ivmeyi kaybetmeden önümüzdeki dönemde çok daha süratle hedeflerimize doğru yürüyeceğiz.”

Türk müteahhitlik firmalarının Afrika kıtasının dört bir köşesinde tüm zorluklara rağmen son derece başarılı projelere imza attığını vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu projelerin yerel istihdamı destekleyerek kalkınmaya ve altyapı imkânlarının gelişimine önemli katkıda bulunduğunu kaydetti.

Türk firmalarının özellikle “Yükselen Senegal Planı”nda aktif rol almasından gurur duyduklarını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu firmaların bugüne kadar Dakar Havalimanı, Dakar Spor Kompleksi, Dakar Expo Merkezi ve uluslararası hal ve tır parkı gibi büyük projeleri başarıyla tamamladığını anımsattı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Senegal Cumhurbaşkanı Sall ile açılışını yapacakları 50 bin kişilik Dakar Olimpik Stadyumu’nun, Türk şirketi Summa tarafından iki yıl gibi kısa sürede inşa edildiğini belirtti.

Türkiye-Senegal iş birliğinin nişanesi niteliğindeki bu yapının inşasında bin Senegalliye istihdam imkânı sağlandığını aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, Senegal Cumhurbaşkanı Sall ile ilişkilerin geliştirilmesi hususunda ortak iradenin ve bugüne kadar gerçekleştirilen projelerin, birlikte başarılacak işlerin de teminatı olduğunun altını çizdi.

“BÖLGEMİZDE YAŞANAN İSTİKRARSIZLIKLARA RAĞMEN EKONOMİMİZİ HER SENE ORTALAMA YÜZDE 5 ORANINDA BÜYÜTMEYİ BAŞARDIK”

Türkiye’nin dünyanın en büyük ekonomilerinin yer aldığı G20’nin önemli bir üyesi olduğunu, satın alma paritesine göre dünyanın en büyük 13’üncü ekonomisi olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle konuştu: “Türkiye’nin ekonomik altyapısı küresel şoklara karşı dayanıklıdır. 2008 küresel finans krizi başta olmak üzere son yıllarda karşılaştığımız birçok badireyi suhuletle atlattık. Bölgemizde yaşanan istikrarsızlıklara rağmen ekonomimizi her sene ortalama yüzde 5 oranında büyütmeyi başardık. Koronavirüs salgını sürecinde yaşananlar, Türk ekonomisinin gücünü, kapasitesini ve son 20 yılda katettiği mesafeyi açıkça göstermiştir. Son asrın en büyük sağlık krizi olarak nitelenen bu sarsıntılı dönemi biz ciddi bir sıkıntıyla karşılaşmadan yönettik. Küresel ekonominin yüzde 3,4 küçüldüğü 2020 senesinde Türkiye olarak yüzde 1,8’lik rekor bir büyüme oranına ulaştık. Yine aynı dönemde G20’de sanayi üretimi en çok artan ülkelerden olduk. Geçen seneyi yüzde 33’lük artışla 225 milyar doları aşan rekor ihracat ve 500 milyar dolara yaklaşan dış ticaret hacmi ile tamamladık. Çift haneli oranları bulacağına inandığımız 2021 yılı büyüme rakamlarıyla inşallah bu başarımızı çok daha ileriye taşımış olacağız. Salgın kısıtlamalarının devam ettiği geçen yılı turizmde 30 milyon turist ve 24,5 milyar dolar turizm geliriyle kapattık. İnşallah bu yıl çok daha bereketli bir turizm sezonu bekliyoruz.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yatırım, istihdam, üretim, ihracat ve cari fazla hedefli ekonomi programının kararlılıkla uygulandığını, Kovid-19 salgınının ilk aylarındaki kayıpların hızla telafi edildiğini, aynı zamanda temel göstergelerde çok daha ötesine geçildiğini vurguladı.

Bu verilerin Türkiye’nin, Senegal’in ekonomisine ve kalkınmasına önemli katkılar sunabileceğinin en samimi işareti olduğunu kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ekonomik ilişkilerimizi ileriye taşımak için mevcut imkânlardan yararlanmalı ve yeni mekanizmaları devreye almalıyız. Senegal’in bölgesinde ekonomik bir merkez hâline gelebilecek potansiyeli taşıdığını biliyoruz. Konumu ve bölgedeki gücü itibarıyla Senegal, Batı Afrika ülkelerine açılan bir ihracat kapısıdır. ‘Kazan-kazan’ ilkesi temelinde özellikle üretim, tarım, turizm, tekstil, endüstri, enerji, gıda ve sağlık alanlarında geliştirilecek iş birliği kanalları, tüm bölgenin yararına olacaktır. Türk ürünleri neticede Afrika insanının kaliteli ürün ve hizmete erişimine katkıda bulunacaktır. Türkiye’nin kendine özgü ve başarıyla yürüttüğü bir ekonomi ve kalkınma modeli var. Bu tecrübelerimizi Afrikalı kardeşlerimizle paylaşmaya hazırız.”

Senegal ile 9-10 Mart’ta Ankara’da düzenleyecek beşinci dönem karma ekonomik komisyon toplantısına büyük önem verdiklerini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu vesileyle ekonomik iş birliğimiz tüm ve çevreleriyle ele alınabilecek ve ortak çalışma alanlarımız genişleyecektir. Ülkelerimiz arasında düzenlenen iş forumu gibi platformlar iş adamlarımızın birbirlerini daha iyi tanımasına vesile oluyor. İş konseyi toplantıları, karma ekonomik komisyon toplantıları, alım heyetleri üst düzey ziyaretler de gayretlerimizin yoğunluğunu gösteriyor” dedi.

“AFRİKALI DOSTLARIMIZLA BİRLİKTE PEK ÇOK ÇALIŞMA YÜRÜTÜYOR, BİRÇOK PROJEYİ HAYATA GEÇİRİYORUZ”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Afrika’ya açılım politikası kapsamında Afrikalılarla siyasi ve ekonomik ilişkileri hızla geliştirmenin çabası içinde olduklarını dile getirdi. Bu çerçevede, diplomatik ve insani temasların yanı sıra ticaret, yatırımlar, kültürel çalışmalar, güvenlik ve askerî iş birliğiyle kalkınma projeleri gibi birçok alanda önemli mesafeler katettiklerini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, başarıyla tamamlanan Afrika’ya açılım politikasının 2013 yılı itibarıyla yerini Afrika ortaklık politikasına bıraktığını dile getirdi.

Afrika ortaklık politikasında kıtanın barış ve istikrarı ile ekonomik ve sosyal kalkınmasına samimiyete katkıda bulunmaya çalıştıklarını vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu doğrultuda Afrikalı dostlarımızla birlikte pek çok çalışma yürütüyor, birçok projeyi hayata geçiriyoruz. Tüm bu ilişkilerimizi eşit ortaklık ve karşılıklı fayda temelinde geliştiriyoruz. Bu anlayışla başlattığımız Türkiye-Afrika İş Forumu’nun üçüncüsünü 21-22 Ekim’de (2021) İstanbul’da topladık. Kısa bir süre önce Türkiye-Afrika Ortaklık Zirvesi’nin üçüncüsünü 17-18 Aralık’ta İstanbul’da başarıyla düzenledik. Kardeşim Macky Sall’in zirveye katılımı ve toplantının başarısı için Senegalli dostlarımızın verdiği destek dolayısıyla teşekkürlerimi tekrarlamak istiyorum” diye konuştu.

“ÜÇÜNCÜ BİN YILIN AFRİKA ÇAĞI OLACAĞI GERÇEĞİNDEN HAREKETLE HAZIRLIKLARIMIZI ŞİMDİDEN GÜÇLÜ TUTMALIYIZ”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, karşılıklı emeklerin boşa gitmediğinin en somut göstergelerinden birinin katlanarak artan ticaret rakamları olduğunu belirtti.

Afrika kıtasıyla toplam ticaretin 2003 yılında 5,4 milyar dolar seviyesinden 2021 sonu itibarıyla 34,5 milyar dolara yükseldiğine işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Sahra Altı Afrika ülkeleriyle 2003 yılında 1,3 milyar dolar olan ticaret hacminin 2021’de 11,7 milyar doları bulduğunu anlattı.​​​​​​​

Afrika’nın lider ülkelerinden Senegal’in ekonomik ve ticari bir merkez hâline gelerek kıtanın kalkınmasını da ileriye taşınmasını arzu ettiklerini vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti: “Senegal’e yönelik projeler başarıya ulaştıkça doğacak yeni yatırım imkânları Türk iş çevrelerini Senegal’deki potansiyeli keşfetmeye teşvik edecektir. Buradan bir kez daha Türk firmalarını yatırım yapmak üzere Senegal’e davet ediyorum. Türk girişimcilerin Senegal halkının güvenine mazhar olacak projeleri başarıyla gerçekleştirmeye devam edeceğine inanıyorum. Aziz kardeşim Macky Sall başta olmak üzere Senegal makamlarının da Türk girişimcilere gereken desteği vermeyi sürdüreceğine yürekten inanıyorum. Senegalli yatırımcılara da ülkemizin kapıları sonuna kadar açıktır. 25-28 Ekim 2022 tarihlerinde İstanbul’da himayemizde düzenlenecek SAHA EXPO Savunma Sanayi ve Havacılık Fuarı bu bakımdan önemli bir fırsattır. Üçüncü bin yılın Afrika çağı olacağı gerçeğinden hareketle hazırlıklarımızı şimdiden güçlü tutmalıyız. Afrikalı kardeşlerimize yaşadığımız ortak tecrübeler ışığında geleceği birlikte inşa etmeyi teklif ediyoruz.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, iş insanlarının yapacağı her ticari girişimde gereken kolaylığı sağlamayı sürdüreceklerinin altını çizerek toplantının gerçekleştirilmesinde emeği geçenlere teşekkür etti.

Tüm Haberler

Kaynak:https://www.tccb.gov.tr/haberler/410/135735/-konumu-ve-bolgedeki-gucu-itibariyla-senegal-bati-afrika-ulkelerine-acilan-bir-ihracat-kapisidir-

 

REKLAM ALANI