Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Dünya Azerbaycanlı bilim adamlarının toplantısı İstanbul’da yapıldı

Dünya Azerbaycanlı bilim adamlarının toplantısı İstanbul’da yapıldı
REKLAM ALANI
10.12.2022
A+
A-

 

 

 

Dünya Azerbaycanlı bilim adamlarının toplantısı İstanbul’da yapıldı

 

2022

Dünya Azerbaycanlı bilim adamlarının toplantısı İstanbul’da yapıldı

Azerbaycan Dünya Bilim Adamları Forumu’na (dünyanın Azerbaycanlı bilim adamlarının buluşması) hazırlık amacıyla Türkiye’nin İstanbul şehrinde bir toplantı düzenlendi.

Türkiye ve Azerbaycan milli marşlarının okunmasıyla başlayan etkinlikte, iki ülkenin bağımsızlığı ve toprak bütünlüğü için canlarını veren şehitlerimizi saygıyla anıldı.

Toplantının açılışını yapan Diaspora Devlet Komitesi Başkanı Fuad Muradov, olayın önemine dikkat çekti ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in Şuşa’da düzenlenen Zafer Kongresi’nde Azerbaycan bilim adamlarının güçlerinin birleştirilmesi ile ilgili tavsiyesini hatırlattı. yurtdışında yaşamak. Bu tavsiyeden sonra, Azerbaycan bilim adamlarının potansiyellerini Azerbaycan’ın çıkarları doğrultusunda kullanarak toplantılar yapmalarıyla ilgili görüşmelerin yapıldığını vurguladı. “Büyük hedefler belirlendi. Mevcut etkinlikte, bu hedefler ayrıntılı olarak açıklığa kavuşturulacaktır. Başta başka ülkelerde yaşayan bilim adamları olmak üzere, halkımızın hukuki davası olan Azerbaycan gerçeklerinin dünya toplumuna taşınmasına, Güney Azerbaycan’da yaşayan soydaşlarımızın mücadelesine katkı sağlamalı, hakların için Bu bağlamda organizasyonel gelişiminiz ve faaliyetlerin koordinasyonu ayrı bir önem arz etmektedir” dedi.

Dört ülkeden (Çin, Japonya, Umman ve Suudi Arabistan) Azerbaycan bilim adamları.

Türkiye-Azerbaycan Dernekleri Federasyonu Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Parviz Mammadzadeh , ülkemizin Zafer Bayramı’na adanmış bir video izledikten sonra toplantıda bir konuşma yaparak bilim adamlarını selamladı ve toplantının büyük önemini vurguladı.

Türkiye Bilimler Akademisi Kurul Üyesi, Sabahattin Zaim Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar, bugün dünyada Türk ve Azerbaycan doktorlarının ortak araştırmalarının önemini ve özel önemini anlattı.

Eğitimde Kalite Güvence Ajansı Başkanı Ülker Sattarova, mevcut toplantının uluslararası bilimsel projelerin Azerbaycan’a çekilmesine ve genç bilim adamlarının oluşmasına katkıda bulunacağına olan güvenini dile getirdi.

Humboldt Ödülü’nü alan ilk Azerbaycanlı bilim adamı Münih Helmholtz Merkezi (Hesaplamalı Biyoloji Enstitüsü) Profesörü, Azerbaycan’ın Onurlu Bilim Adamı Mesud Efendiyev, toplantının önemine değinerek Nobel Ödüllü başkanımızın tebrik mesajını okudu. Kimya Bölümü’nden Dana ve tanınmış Amerikalı ve İsrailli bilim adamı Arieh Warshel, Güney Kaliforniya Üniversitesi’nden David Dornseif, etkinliğe katılanlara seslendi. İstanbul toplantısına katılanlara başarılar dileyen Arye Varshel, gelecek yıl yurt dışında yaşayan Azerbaycanlı bilim adamlarının forumunu önemli bir girişim olarak nitelendirerek, dünya Azerbaycanlı bilim adamlarının Forumu’nun davetini kabul ettiğini kaydetti.

Ontario, Waterloo Üniversitesi Eski Rektörü Makine Mühendisliği Profesörü Feridun Hamdullahpour, Hızla Değişen Dünyada Bilim/Sanat-Toplum-Ekonomi Üçgeni konulu bir sunum yaptı.

Etkinlikte konsepte uygun olarak toplantının amaçları ele alındı, katılımcıların görüş ve önerileri dinlendi, tartışma konularının ve formatının belirlenmesi için çalışma grupları oluşturuldu.

Ülke seçimi ve Dünya Azerbaycan Bilim Adamları Forumu’nun düzenlenmesi için uygun zaman konusunda görüş alışverişinde bulunuldu.

FOTOĞRAF GALERİSİ

 

 

 

 

Arkadaşlarına ilk tavsiye eden sen ol

 

kaynak:http://diaspor.gov.az/ru/news-detail/istanbulda-dunya-azerbaycanli-elm-xadimlerinin-gorusu-kecirilib-2046

 

 

REKLAM ALANI