Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Cumhurbaşkanı, Katar Devleti Danışma Konseyi üyelerine hitap etti

Cumhurbaşkanı, Katar Devleti Danışma Konseyi üyelerine hitap etti
REKLAM ALANI
15.02.2024
A+
A-

 

 

Olaylar

Uluslararası topluluk

Cumhurbaşkanı, Katar Devleti Danışma Konseyi üyelerine hitap etti

2024

Doha, Katar

 

 

 

Kassym-Jomart Tokayev, Katar Devleti Danışma Konseyi üyelerine hitap ederek Kazakistan’ın mevcut küresel ve bölgesel gündeme ilişkin vizyonunu paylaştı. Katar’a yaptığı ilk resmi ziyarette kendisine gösterilen misafirperverlik için Emir Tamim bin Hamad Al Thani’ye teşekkür etti.

 

 

 

Kazakistan Cumhurbaşkanı, Danışma Konseyi’ne hitap eden ilk yabancı lider oldu. Dinleyicilere hitap eden Devlet Başkanı, Katar’ın 2021’de ilk yasama seçimlerini düzenleme kararının önemli rolüne dikkat çekti. Ona göre bu girişim Katar’ın refahını ve uluslararası itibarını güçlendirecek.

 

 

 

 

– Bugün Katar, gelişmiş ve hızlı büyüyen ekonomisinin yanı sıra aktif ve barışçıl dış politikasıyla da tanınıyor. Majesteleri Şeyh Tamim bin Hamad Al Thani’nin liderliğinde ülkeniz büyük başarılara imza attı. Katar haklı olarak güçlü ekonomisi ve müreffeh toplumuyla gurur duyabilir. Modernleşme ile ulusal değerleri benzersiz bir şekilde birleştiren ulusal programınız Katar 2030’a hayranlık duyuyoruz. Katarlı dostlarımıza bu asil görevi yerine getirmede başarılar diliyorum. Bu bağlamda, Danışma Konseyi iddialı reformlar için kritik yasal destek sağlıyor ve önemli iç süreçleri yönetiyor” dedi.

 

 

 

 

Adalet, hukukun üstünlüğü, eşitlik ve sorumluluk ilkeleri üzerine “Adil bir Kazakistan”ın inşasından bahsetti. 2022’de ülkenin siyasi sisteminde büyük ölçekli bir modernizasyon başladı.

 

 

 

 

– Kazakistan daha kapsayıcı bir siyasi sistem ve ekonomi inşa ediyor, hesap verebilirlik ve reform ilkelerini takip ediyoruz. Geçmişimiz konusunda dürüstüz, ilerlememizle gurur duyuyoruz ve geleceğe kararlılıkla yürüyoruz. İnsan haklarını korumaya kararlıyız ve toplumsal cinsiyet eşitliğinden işgücünün korunmasına kadar çeşitli girişimleri hayata geçiriyoruz” dedi Kassym-Jomart Tokayev.

Ona göre Kazakistan ve Katar, güçlü dostluk bağlarına, ortak değerlere ve karşılıklı desteğe dayalı güçlü bir ortaklığı sürdürüyor.

 

 

 

– Bugüne kadar enerji, madencilik, tarım, inşaat ve turizm başta olmak üzere ekonominin çeşitli sektörlerinde birçok ortak projeyi hayata geçirdik. Katar’ın yakın gelecekte Kazakistan’ın en büyük 10 yatırımcısından biri olması için birçok fırsat görüyoruz. Emir ile yaptığımız toplantıda yeni bir hedef belirledik: Ticaret hacmini artırmak. Petrol ve gaz arama alanında geniş umutlar var. Önemli jeolojik keşiflere katkıda bulunan en iyi küresel uygulamaları hayata geçirmek için çalışıyoruz” diye vurguladı.

Bununla birlikte uluslararası ulaşım ve transit yollarının başka bir fırsat sunduğuna inanıyor. Bu bağlamda, Trans-Hazar uluslararası taşımacılık güzergahının geliştirilmesi ve bu koridor boyunca kargo trafiğinin önemli ölçüde artması konusunda büyük umutlar var.

– Ülkelerimiz arasında son dönemde artan etkileşimi büyük bir memnuniyetle not ediyorum. Her iki ülkenin işadamları ve vatandaşları vizesiz rejimden yararlanıyor ve haftada yaklaşık 20 uçuş gerçekleştiriliyor. Ancak büyüme için de alan var, dolayısıyla önümüzde yapılacak çok iş var. Ziyaretimin ve Katar liderliğiyle bugünkü görüş alışverişimin ilişkilerimizin daha da güçlenmesine katkı sağlayacağından eminim” dedi.

 

 

 

 

Konuşmada uluslararası konulara özellikle dikkat edildi. Kassym-Jomart Tokayev, jeopolitik çatışmaların ve bölünmelerin, terörizmin ve iklim acil durumunun uluslararası gündeme hakim olduğunu ve küresel güvenlik mimarisini baltaladığının kabul edilmesi gerektiğini belirtti. Ona göre tehdidin özü, Birleşmiş Milletler Şartı’nda yer alan uluslararası hukukun temel ilkelerinin eş zamanlı olarak aşınmasından kaynaklanmaktadır.

– Diyalog, yeni ilkeler ve normlar üzerinde anlaşmaya varmak için uygun bir ortam yaratmanın tek yoludur. Bu nedenle, tüm çatışmaların BM Şartı ve genel olarak tanınan uluslararası hukuk temelinde çözülmesi gerektiğine kesinlikle inanıyorum. Güvenlik Konseyi’nde kapsamlı bir reform yapılmadan bu sorunlara çözüm bulmayı başaramayız. Güvenlik Konseyi bu çıkmazı çözemeyecek gibi göründüğünden, daha temsili bir hale gelmesi gerekiyor. Bu bağlamda Kazakistan, orta güçlerin ve gelişmekte olan ülkelerin seslerinin Konsey’de temsil edilmesini sürekli olarak savundu. Cumhurbaşkanı, aralarında yer alan Kazakistan ve Katar’ın küresel barış ve güvenliğin sağlanmasında daha önemli bir rol oynayabileceğini söyledi.

 

 

Devlet başkanı, Katar’ın barışı koruma rolünü ve Filistin de dahil olmak üzere dünya çapındaki çok sayıda çatışmadaki arabuluculuk çabalarını takdir etti.

– Şiddet yalnızca şiddete yol açar ve Ortadoğu ve dünyanın geri kalanı için kaçınılmaz olarak trajik sonuçlara yol açar. Bu nedenle gerilimin daha da artmasını önlemek için üst düzey diplomasi gerekiyor. Durumu barışçıl bir yöne çekmek ve iki devletli bir çözüm bulmak için bölgesel ortaklar ve dünya liderleri de dahil olmak üzere tüm paydaşların yoğun çabalarına ihtiyacımız var. Kassym-Jomart Tokayev, “Katar’ın bu krizi çözmek ve nefreti, şiddeti, kaybı ve kederi sona erdirecek bir barış sürecini ilerletmek için gösterdiği yorulmak bilmez çabaları ve aktif diplomasisini bir kez daha alkışlıyorum” dedi.

 

 

 

 

Katar’la çok yönlü bir ortaklığın sürdürülebilir gelişiminin doğrudan Afganistan dahil bölgedeki güvenlik ve istikrara bağlı olduğuna inanıyor.

 

 

 

 

– Kazakistan, BM ve diğer uluslararası kuruluşlar aracılığıyla Afganistan’a yardım sağlıyor. Kazakistan, bu ülkeyle ekonomik iş birliğini geliştirme çabaları kapsamında Taliban’ı terör örgütleri listesinden çıkardı. Almatı’da Orta Asya ve Afganistan için BM Bölgesel Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri Merkezi kurma çabalarımızla birlikte bu adımın, bu ülkenin küresel topluluğa daha fazla entegrasyonuna katkıda bulunacağına inanıyoruz. Bunun aynı zamanda Afgan halkına insani destek konusunda da yeni fırsatlar yaratacağını umuyoruz” dedi.

 

 

 

 

Ona göre Orta Asya, tarihinde bir dönüm noktası yaşıyor. Siyasi ve ekonomik temaslar gözle görülür biçimde yoğunlaştı.

 

 

 

 

– Antik çağlardan beri medeniyetlerin gelişmesinde önemli bir rol oynayan, aynı zamanda bugün ve gelecekte eşsiz fırsatlara kapı açan bir bölge olan Orta Asya’nın yeni bir imajını oluşturuyoruz. Bu bağlamda Katar ile tam ortaklığa büyük önem veriyoruz. Kazakistan bu yönde her türlü çabayı göstermeye hazırdır. Geçtiğimiz yıl Cidde’de düzenlenen ilk “Orta Asya + Körfez İşbirliği Konseyi” zirvesi, ülkelerimizin bölge içi iş birliğini geliştirme arzusunu ortaya koydu. Bu zirvenin sonuçlarının siyasi, ekonomik, kültürel ve insani bağları daha da güçlendireceğine, bölgesel güvenlik ve istikrarı teşvik edeceğine, halklar arası ilişkileri teşvik edeceğine ve küresel ölçekte sürdürülebilir kalkınma çabalarını destekleyeceğine inanıyorum” dedi.

 

 

 

 

Danışma Konseyi üyeleriyle konuşan Kassym-Jomart Tokayev, Kazakistan’ın Şanghay İşbirliği Örgütü başkanı olarak Katar dahil gözlemciler ve diyalog ortaklarıyla iş birliğini yoğunlaştırmayı planladığını söyledi.

Konuşmada aynı zamanda iklim değişikliği ve karbon nötrlüğüne yönelik yükümlülüklerin yerine getirilmesi konularına da değinildi.

 

 

 

 

– Haziran ayında “Birlikte daha iyi bir dünya inşa edelim” sloganıyla gerçekleştirilecek olan 2. Astana Uluslararası Forumu’nu düzenliyoruz. Bu platformun iklim değişikliği, gıda kıtlığı ve enerji güvenliği gibi acil sorunların çözümüne yönelik çabaların bir araya getirilmesine gerçekten yardımcı olacağını umuyorum. Ayrıca bu yıl Kazakistan ve Fransa, New York’ta BM Genel Kurulu oturum aralarında düzenlenen ilk Tek Su temalı zirvesine eş başkanlık yapacak. Son olarak Astana, 2026 yılında BM himayesinde bir Bölgesel İklim Zirvesi’ne ev sahipliği yapmayı planlıyor. Kazakistan’ın lideri konuşmasını şöyle özetledi: İklim sorununu ancak kolektif eylem ve işbirliğiyle çözebiliriz.

 

 

 

 

Etkinlikte Katar Devleti Danışma Konseyi Başkanı Hassan bin Abdullah Al Ghanim de konuşma yaptı.

 

 

 

 

– İlk devlet ziyaretiniz ilişkilerimizi stratejik ortaklık düzeyine taşımak için çok önemli bir adımdır. Ziyaret sırasında Danışma Konseyi’ni ziyaret etmeniz ikili ilişkilere ve parlamenter diplomasiye ivme kazandıracaktır. Bu yönde kapsamlı çalışmalara hazırız. Danışma Konseyi karşılıklı işbirliğinin derinleştirilmesinde önemli bir rol oynamaktadır. İki ülke parlamentolarındaki dostluk gruplarının aktif ortak çalışmalara başlayacağını umuyorum. Sayın Cumhurbaşkanım, geçen yıl Katar ve Kazakistan diplomatik ilişkilerin kuruluşunun 30’uncu yıl dönümünü kutladılar. Devlet başkanlarının düzenli ziyaretleri ülkelerimiz arasındaki ilişkilerin yüksek düzeyde olduğunu gösteriyor” dedi.

 

 

 

 

 

 

 

geri gelmek geri gelmek

kaynak:https://www.akorda.kz/ru/prezident-vystupil-pered-chlenami-konsultativnogo-soveta-gosudarstva-katar-1412534

 

 

 

 

REKLAM ALANI