Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Cumhurbaşkanı Kassym-Jomart Tokayev Rusya, Belarus ve Kırgızistan hükümet başkanlarıyla görüştü

Cumhurbaşkanı Kassym-Jomart Tokayev Rusya, Belarus ve Kırgızistan hükümet başkanlarıyla görüştü
REKLAM ALANI
28.09.2023
A+
A-

 

 

 

 

Olaylar

Akorda

Cumhurbaşkanı Kassym-Jomart Tokayev Rusya, Belarus ve Kırgızistan hükümet başkanlarıyla görüştü

2023

 

 

 

 

Rusya, Belarus ve Kırgızistan hükümet başkanlarını karşılayan Başkan Kassym-Jomart Tokayev, uluslararası sanayi fuarı “Innoprom”a verdikleri destekten dolayı kendilerine şükranlarını sundu. Kazakistan topraklarında ilk kez düzenlenen Kazakistan”.

 

 

 

 

– Sergiye katılımınız şüphesiz fuara özel bir statü kazandırdı ve yakın ticari ve ekonomik işbirliğimizin bir başka teyidi oldu. Etkinliğin artık sürdürülebilir bir iş platformuna dönüşmesi memnuniyet verici. Fuar sırasında potansiyel ortaklar ve yatırımcılar, ülkelerimizin sanayi sektörünün başarılarını daha yakından tanıyacak ve karşılıklı yarar sağlayan projelerin uygulanması için yeni fırsatlar yaratacak.” diye vurguladı.

Kazakistan liderinin belirttiği gibi, sanayi, enerji, makine mühendisliği, tarım ve ekonominin diğer sektörlerindeki ortak girişimlerin ve büyük projelerin sayısındaki artış, Birlik üyesi ülkelerin dış ticaret hacimlerinin istikrarlı büyümesine de yansıyor. Yılın bu yarısında bu oran %13 olarak gerçekleşti.

 

Kassym-Jomart Tokayev’e göre Kazakistan ve Rusya ticaret, yatırım ve sanayi alanlarında yüksek etkileşim dinamiklerini sürdürüyor.

 

 

 

 

– Rus şirketleri sürekli olarak Kazakistan’ın en büyük beş ana yatırımcısı arasında yer alıyor. Bugün Rusya ile 16,5 milyar dolar değerinde 40 büyük projeyi hayata geçiriyoruz” dedi.

Belarus ile ilişkilere değinen Kassym-Jomart Tokayev, tarım makineleri üretimi ve makine mühendisliği alanındaki tecrübeyi olumlu değerlendirerek projelerin toplam maliyetinin 180 milyon dolar civarında olduğunu belirtti.

 

 

 

Devlet başkanı ayrıca Kırgız Cumhuriyeti ile ilişkilerin giderek geliştiğini, karşılıklı ticarette olumlu dinamiklerin devam ettiğini kaydetti.

– 7 ayda ülkelerimiz arasındaki ticaret geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 13 arttı. Kazak-Kırgız sınırındaki Endüstriyel Ticaret ve Lojistik Kompleksinin inşası büyük umutlar açıyor” dedi Kassym-Jomart Tokayev.

 

 

 

Hükümet başkanlarına hitaben Kazakistan Cumhurbaşkanı, EAEU devletlerinin işbirliğini önemli ölçüde güçlendirmek için büyük rezervlere sahip olduğu, bu nedenle bunların teşviki için tüm fırsatların aktif olarak kullanılması gerektiği görüşünü dile getirdi.

 

 

 

 

– Kazakistan’a gelince, Avrasya Ekonomik Birliği çerçevesinde entegrasyonun daha da geliştirilmesine kesinlikle kararlıyız. Bu Birliğin çok umut verici bir entegrasyon örgütü olduğuna inanıyoruz. Büyük fırsatlar tam olarak bu Birliğin ekonomik potansiyelinde yatmaktadır. Kazakistan, tüm EAEU üye devletlerinin burada 2015 yılında imzalanan Anlaşmaya sıkı sıkıya bağlı kalması ve ekonomik entegrasyon, ticaretin geliştirilmesi ve ülkelerimizin pazarlarının karşılıklı mal alışverişine açılması konularıyla ilgilenmesi gerektiğine inanıyor.” Kassym-Jomart Tokayev kaydetti.

 

 

 

 

Devlet başkanı, ticari ve ekonomik işbirliğinin etkinliğinin transit ve ulaştırma potansiyelinin serbest bırakılmasıyla yakından ilişkili olduğuna, bu nedenle ulaştırma yeteneklerinin sürekli olarak geliştirilmesi gerektiğine inanıyor. Konuşmada İran, Basra Körfezi ve Hindistan’a erişim sağlayan Kuzey-Güney transit koridoru, Kazakistan-Türkmenistan-İran demiryolu ve Batı Avrupa-Batı Çin güzergahının olanakları vurgulandı. Cumhurbaşkanı, Trans-Hazar Uluslararası Taşımacılık Koridoru’nun potansiyeline özel önem verdi.

 

 

 

Ayrıca Kassym-Jomart Tokayev, katılımcı ülkeler arasında endüstriyel işbirliğinin geliştirilmesinin önemine değindi. Bu yılın Mayıs ayında Yüksek Avrasya Ekonomi Konseyi toplantısında endüstriyel projelerin uygulanmasında işbirliğine mali yardım sağlanmasına ilişkin bir belgenin imzalandığını hatırlattı. Ona göre bu mekanizma yeni ortak girişimler yaratmak için iyi bir teşvik olacak.

 

 

 

 

Toplantının sonunda Cumhurbaşkanı Kassym-Jomart Tokayev, sergiye aktif katılımlarından dolayı bir kez daha orada bulunan herkese teşekkür ederek, ülkelerimizin refahı adına verimli çalışmalar ve yeni ortak projeler diledi.

 

geri gelmek geri gelmek

kaynak:https://www.akorda.kz/ru/prezident-kasym-zhomart-tokaev-vstretilsya-s-glavami-pravitelstv-rossii-belarusi-i-kyrgyzstana-2582113

 

 

 

 

REKLAM ALANI