Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Bilgisayar başında uzun süre vakit geçirmek miyopiyi tetikliyor

Bilgisayar başında uzun süre vakit geçirmek miyopiyi tetikliyor
REKLAM ALANI
16.11.2021
A+
A-

Hızla devam edilen eğitim sürecine 15 Kasım’da kısa bir mola geliyor. Ara tatil ile birlikte çocuklar tablet, bilgisayar gibi teknolojik cihazları yoğun olarak kullanma ihtimalleri olacakları bir döneme giriyor.

Göz Hastalıkları ve Sağlığı Uzmanı Op. Dr. Şehvar Nefesoğlu, anne babalara dijital ekran ışıklarına karşı uyarılarda bulunuyor.

Detaylı bilgiyi ekte iletiyoruz, değerlendirebilirseniz çok seviniriz.

Sevgilerimle,

ÇOCUKLARI DİJİTAL EKRAN IŞIĞINDAN NASIL KORURUZ?

 

Dünya çapında yapılan çeşitli araştırmalar bilgisayarın faydalı kullanımının çocukların ilerleyen yaşlarındaki başarısını arttırdığını söylüyor. Ancak bu durum çoğu zaman yanlış anlaşılabiliyor ve bilgisayar kullanımı konusunda aşırıya kaçılabiliyor. Çocukların uzun saatler boyunca bilgisayarın zararlı mavi ışığına maruz kalmasının ise çeşitli yan etkileri bulunuyor. Bu ışıklı ekranlar tüm dijital cihazlarda bulunurken gözler için de ciddi bir risk sebebi olabiliyor. Göz Hastalıkları ve Sağlığı Uzmanı Op. Dr. Şehvar Nefesoğlu, dijital ekran ışıklarına karşı uyarılarda bulunuyor.

Bilgisayar başında uzun süre vakit geçirmek miyopiyi tetikliyor

Ülkemizde bilgisayar kullanımının miyopi gibi göz problemlerinin ortaya çıkmasında pay sahibi olduğuna dair bir inanç hakim. Bir kısım insan da durumun tam tersi yönde etki ettiğini savunuyor. Konuyla ilgili yapılan çalışmalarsa bilgisayar kullanımının tek başına miyopinin oluşmasında net bir etkiye sahip olmadığını fakat artış hızını tetiklediğini söylüyor. Op. Dr. Şehvar Nefesoğlu, bu nedenle özellikle ara tatilde çocukların bilgisayar ve tabletlerin başında geçirdiği vaktin belli bir program dahilinde gözlem altında tutulması gerektiğini söylüyor.

Bilgisayar karşısında mavi ışık filtreli gözlükler kullanılmalı

Günümüz bilgisayar çağında çocukları dijital dünyadan soyutlamak neredeyse imkansız. Çocuklar özellikle de içinde bulunduğumuz pandemi sürecinde sıklıkla bilgisayar tablet gibi cihazların kullanımına yöneldi. Ancak dijital cihazların gözlere olan zararını azaltmak mümkün olabilir. Bunun için de çocukların mavi filtreli camlara sahip gözlükler kullanması sağlanabilir. Gözlük kullanımına ihtiyacı olmayan çocuklara ise dijital ekranlar karşısında takabileceği UV ve mavi ışık filtreli dinlendirici bir gözlük alınabilir.

Sık sık bilgisayar kullanımına ara verilmelidir

Bazı basit önlemlerle çocukların bilgisayarların zararlı etkilerinden korunabileceğini söyleyen Op. Dr. Şehvar Nefesoğlu: “Gözlerin maruz kaldığı aşırı yorgunluğu hafifletmek için çocukların sık sık bilgisayar başından kaldırılması önlemlerin başında geliyor. Ayrıca her 20 dakikada bir en az 20 saniye olacak şekilde 5 metre ilerisine bakmak da göz kaslarını dinlendirip gözlerin rahatlamasına katkı sağlayacaktır. Anne babaların ayrıca kitapların, müziğin ya da diğer sosyal aktivitelerin yerini teknolojik cihazların almamasına dikkat etmeleri gerekiyor. Bilgisayar kullanan çocukları belirli aralıklarla denetlemek ve şiddet içermeyen bilgisayar oyunlarını oynamasına özen göstermek büyük önem taşıyor. Teknolojik cihazlardaki programların öğretici ve çocukları geliştirecek türden olması da sağlıklı bir kullanım ortamı oluşturuyor.” dedi.

Op. Dr. Şehvar Nefesoğlu çocukların bilgisayara bağlı sorunlarını azaltabilmek için bu önerilere dikkat çekiyor!

Çocuklar bilgisayar kullanırken nötral pozisyonda ve rahat oturuyor olması önemlidir. Bu nedenle;

Baş boyun üstünde dengeli durmalı,
Öne ya da arkaya eğilmemeli,
Bilgisayar ekranı göz seviyesinden 15 derece aşağıda olmalı,
Sırt düz omuzlar arkaya doğru ama gevşek olmalı,
Klavyenin üzerine doğru eğilmemeli,
Kolların üst kısmı gövdeye yakın ve gevşek olmalı,
Kolların ön kısmı ise masa üstünde düz durmalı,
Bilek çok kıvrılmamalı,
El ve ön kol hemen hemen aynı hizada olmalı,
Ayaklar yere veya ayak uzatacak bir yer varsa oraya düz olarak basmalı,
Dizler ise 90 derece açı yapmalıdır.

REKLAM ALANI