Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Bakan Derya Yanık, koruyucu babaların Babalar Günü’nü kutladı

Bakan Derya Yanık, koruyucu babaların Babalar Günü’nü kutladı
REKLAM ALANI
21.06.2021
A+
A-

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanımız Derya Yanık, koruyucu babaların Babalar Günü’nü kutladı
Bakanımız Yanık, koruyucu babalara “Yaptığınız şey çok kıymetli. Sizlerin verdiği emeğin çok önemli olduğunu düşünüyorum” diye seslendi.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Yanık, çevrim içi düzenlenen Babalar Günü Programı’nda, koruyucu babalarla bir arada olmaktan duyduğu mutluluğu dile getirdi.

Babalığın kendi başına çok kıymetli olduğunu belirten Yanık, “Babalık, ağır ve önemli bir sorumluluk. Öbür taraftan kendisinin biyolojik olarak sahip olmadığı bir çocuğa babalık yapmak, bu duyguyu bizatihi yaşamak ve yaşatmak çok çok önemli. Bir çocuğun hayatında baba ve anne, bir aile figürü son derece önemli.” diye konuştu.

“Yaptığınız şey çok kıymetli”

Bakan Yanık, yetişkin bir insanın hayata bakışının ve tavrının altında çocukluk çağında yaşadıklarının yattığını ifade ederek, şunları söyledi:

“Yetişkinlikte, çocukluk çağında kendisine davranılış biçimi, annesi ve babasıyla ilişkisi, ona duyulan yahut duyulmayan saygının tezahürünü muhakkak görürsünüz. Çocuklara bir babanın nasıl olacağını ve babasızlık halinin nasıl olmayacağını yaşatan insanlarsınız. O bakımdan yaptığınız şey çok kıymetli. İnsan, emek verdiği şeyin sahibidir. Sadece biyolojik olarak anne ya da baba olmak değil, emek vermektir. Sizlerin verdiği emeğin de çok önemli olduğunu düşünüyorum.”

Kendisine görev tevdi edildikten itibaren çeşitli nedenlerle koruyucu ailelerle ve çocuklarla bir araya geldiğini dile getiren Bakan Yanık, şunları kaydetti:

“Ben şunu fark ettim, koruyucu ailelerimizin, en azından benim tanıdıklarımın kendi çocukları da var ve çocukları yetişkin, büyümüş çocuklar, bir kısmının küçük çocukları da var. Koruyucu aileler, koruyucu evlat edindikleri çocukları, kendi çocuklarının önüne koymuşlar, onlara daha çok ihtimam gösteriyorlar, onları adeta hayatlarının, ailenin merkezine koyuyorlar. Diğer çocuklar da bir şekilde ona uyum sağlamışlar. Arada küçük kıskançlıklar oluyormuş, haberim var ama yetişkin çocuklar da koruyucu aile olmak hasebiyle beraber yaşadıkları kardeşlerine inanılmaz büyük bir özveri ve sevgiyle sahip çıkmışlar, sarılmışlar. Onların yetişmesi ve bir aile ortamını tam olarak hissedebilmesi için ellerinden geleni yapıyorlar.”

“Bir çocuk bir gelecektir ve bizlere emanettir”

Bakan Yanık, insanı Allah’ın kendi ruhundan üflediği bir parça olarak gördüklerini ve bunun insanı diğer canlılardan ayıran ve farklı kılan özellik olduğunu belirterek, “Bu kadar kıymetli bir ruhun parçasını taşımak, aynı zamanda birbirimize karşı büyük bir sorumluluğu getiriyor. Bir çocuğun kocaman bir dünya olduğu gerçeğini de bize hatırlatıyor. Bir çocuk, bir gelecektir ve bizlere emanettir. Bizler de çocukların gelecekte yaşayacakları dünyanın aslında bugünkü emanetçileriyiz. Dolayısıyla, hem dünyayı hem yetişmekte olan çocuklarımızı insanca yaşayabilecekleri bir hayata hazırlayabilmek için el birliğiyle çalışıyoruz.” diye konuştu.

Koruyucu baba ve annelerin yaptığı işe büyük saygı duyduğunu dile getiren Yanık, hayata bir çocuk hazırlamanın son derece önemli olduğunu vurguladı. Bakan Derya Yanık, “Bir koruyucu aile olarak, bir çocuğu hayata hazırlamak ise ayrıca önemli. Çünkü, bu çocukların önemli bir kısmında travmatik hikayeler olduğunu da biliyoruz.” dedi.

“İki evladım, eşim ve ben hepimizin ortak noktası Uğur Mehmet Emir”

Programa, Türkiye genelinde birçok ilden koruyucu baba katılarak, duygularını dile getirdi.

Kahramanmaraş’tan programa katılan koruyucu baba Abdurrahman Saklayıcı, 2’si biyolojik 3 çocuğu bulunduğunu söyledi.

Koruyucu ailesi oldukları Uğur Mehmet Emir’in 15 günlükken ailelerine katıldığını anlatan Saklayıcı, “Uğur Mehmet Emir merkez noktamıza oturdu. İki evladım, eşim ve ben hepimizin ortak noktası Uğur Mehmet Emir olmuş durumda. Emir bizim cennet kapımız. Onunla birlikte nice mucizelerle karşılaştım.” diye konuştu.

Saklayıcı, Emir’i, Türkiye sevgisiyle büyüttüğünü, oğlunun bayrak sevdalısı olduğunu vurguladı. Bunun üzerine Bakan Yanık, görüşme sırasında babasının yanına gelen Emir’e, Türk bayrağı hediye edeceğini söyledi.

“Bugün geldiğimiz noktada kurum bakımındaki çocuklarımız koruyucu aile yanındaki çocuklarımızdan daha az”

Bakan Derya Yanık, koruyucu aile kavramını tanıtma konusunda Bakanlığın çalışmalarının bulunduğunu, bunları yakın zamanda hayata geçireceklerini kaydetti. Koruyucu ailenin önemine işaret eden Yanık, “2012’de Sayın Hanımefendi’nin önderliğinde başlayan gönüllü elçiler programıyla koruyucu ailelik özendirilmeye başlamış. Bugün geldiğimiz noktada bazı illerimizde bizim kurum bakımındaki çocuklarımız koruyucu aile yanındaki çocuklarımızdan daha az. Bu çok önemli bir şey. Türkiye’de pek çok sizin gibi koruyucu aile var. Birden çok çocuğu evlat edinmiş koruyucu aile var. Hepinize teşekkürlerimizi sunuyoruz.” diye konuştu.

Hatay’dan katılan Gültekin Güneş de 2’si biyolojik 4 erkek çocuğa sahip olduğunu söyledi.

Bakan Yanık, program esnasında babalarının yanına gelen çocuklarla da sohbet etti.

Programda sohbet ettiği bir kız çocuğuna karne hediyesi sözü veren Bakan Yanık, programa katılan koruyucu ailelerin çocuklarına da hediye göndereceğini söyledi..

Konuşmaların ardından Bakan Yanık, koruyucu babalarla zoom üzerinden hatıra fotoğrafı çektirdi.

Kaynak:https://www.aile.gov.tr/haberler/

REKLAM ALANI