Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Azerbaycan Milletvekili Memmedov,  “20 Ocak Trajedisi, bağımsızlık tarihimizde yeni bir aşamanın başlangıç noktası oldu”

Azerbaycan Milletvekili Memmedov,  “20 Ocak Trajedisi, bağımsızlık tarihimizde yeni bir aşamanın başlangıç noktası oldu”
REKLAM ALANI
20.01.2022
A+
A-

Ülker Piriyeva – AZERBAYCAN

Azerbaycan Parlamentosu Milletvekili Meşhur Memmedov, Azerbaycan Temsilcimiz Ülker Piriyeva ‘ya verdiği açıklamada, “20 Ocak Trajedisi, bağımsızlık tarihimizde yeni bir aşamanın başlangıç noktası oldu,” diye – tarihe not düştü.

Açıklama yok.
Milletvekili Meşhur Memmedov – “Kanlı Ocak ayının üzerinden tam 32 yıl geçti. 20 Ocak 1990 olayları Azerbaycan halkı için sadece büyük bir trajedi değil, aynı zamanda onurunu korumak için her türlü fedakarlığı yapmaya hazır insanların tarihinde de şanlı bir sayfadır. 20 Ocak trajedisi hem bir milli trajedi olarak hem de halkımızın bağımsızlık, egemenlik ve hürriyet için milli kurtuluş hareketinin zirvesi olarak Azerbaycan tarihine yazılmıştır.

O yılları değerlendirdiğimizde, 20 Ocak olaylarının siyasi çıkarlar adına Azerbaycan halkına karşı işlenmiş bir suç olduğunu söyleyebiliriz. Elbette Kremlin, Kanlı Ocak katliamını, ulusal çıkarlara aykırı adımlar atan Azerbaycan’ın o zamanki liderlerinin istifasını talep eden Azerbaycan’ı cezalandırmak ve halkın Dağlık Karabağ’ın Ermenistan’a ilhakına kararlı bir şekilde karşı çıkması için işledi.” – Dedi.
Milletvekili – “Böylece, 19-20 Ocak 1990 gecesi, Sovyetler Birliği Komünist Partisi Merkez Komitesi Genel Sekreteri Mihail Gorbaçov’un emriyle, SSCB Savunma Bakanlığı, Devlet Güvenlik Komitesi ve İçişleri Bakanlığı’ndan birlikler Bakü ve Azerbaycan’ın çeşitli bölgelerine girdi. Sivil nüfus, ağır teçhizat ve çeşitli silahlarla katledildi. Nüfusun olağanüstü hal konusunda bilgilendirilmediğini belirtmek isterim. Bu yüzden şehit sayımız arttı.

Bu kanlı olay tüm dünyada yankı uyandırsa da, Kanlı Ocak olaylarının ilk hukuki değerlendirmesini Milli Önder Haydar Aliyev yaptı. Ulusal liderin girişimiyle, Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti Yüksek Meclisi, “20 Ocak trajedisi”nin ilk siyasi değerlendirmesini veren 21 Kasım 1990 tarihli bir kararı kabul etti.

Ulusal lider Haydar Aliyev’in girişimi ve talimatıyla 29 Mart 1994’te Milli Meclis, “20 Ocak 1990’da Bakü’deki trajik olaylar hakkında” bir Karar kabul etti. Zamanın karmaşıklığına rağmen, Ulu Önder 20 Ocak trajedisinin sebepleriyle ve suçluların soruşturulmasıyla da ilgilendi, böylece gerçekler ortaya çıktı.
Ocak 1990’da katledilen oğullarımızın ve kızlarımızın aziz hatırasını yaşatmak, ailelerinin ve çocuklarının sosyal korumasını güçlendirmek için Büyük Önder’in değerli halefi olan Azerbaycan Cumhurbaşkanı Sayın İlham Aliyev tarafından da oldukça önemli ve değerli adımlar atıldı.” – Diye belirtti.

Milletvekili Meşhur Memmedov aynı zamanda – “Böylece, 20 Ocak 2006 tarihinde şehidlerin ailesine, Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı’nın emekli aylığı kurulmasına ilişkin 19 Ocak 2006 tarihli Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi uyarınca, şehit ailelerine burs verilmekte.
Ayrıca şehitlerimizin yattığı Şehitler Hıyabanında onarım ve imar çalışmalarının yanı sıra, Bakü’nün Yasamal semtinde Hasan bey Zerdabi kavşağında “20 Ocak” çemberine Kanlı Ocak şehitleri anısına bir anma kompleksi de dikildi.

Evet, 20 Ocak milli dayanışmamızın bir tezahürüdür. Aradan 32 yıl geçmesine rağmen, 1990 yılı Ocak ayında Azerbaycan’ın kahraman halkı, Azerbaycan’ın özgürlüğü için zırhlı araçlara karşı dikilmiş, bağımsızlığımız için can veren oğullarını ve kızlarını unutmamıştır.

Böylece her yıl 20 Ocak günü saat 12:00’de tüm Azerbaycan topraklarında 20 Ocak şehitlerinin anısı bir dakikalık saygı duruşu ile anılır, gemilerden, arabalardan ve trenlerden sesli sinyaller verilir, devlet bayrakları da yas belirtisi olarak indirilir. Bağımsızlık uğruna canlarından geçen şehitlerimizi saygıyla anıyoruz.” – Dedi.

Allah rahmet eylesin, ruhları şad olsun!

Açıklama yok.

REKLAM ALANI