Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Azerbaycan-Gürcistan-Türkiye dışişleri bakanlarının 9. üçlü toplantısına ilişkin basın açıklaması

Azerbaycan-Gürcistan-Türkiye dışişleri bakanlarının 9. üçlü toplantısına ilişkin basın açıklaması
REKLAM ALANI
17.03.2024
A+
A-

No: 118/24, Azerbaycan-Gürcistan-Türkiye dışişleri bakanlarının 9. üçlü toplantısına ilişkin basın açıklaması

 

 

 

 

15 Mart 2024 tarihinde Bakü’de Azerbaycan-Gürcistan-Türkiye dışişleri bakanlarının 9’uncu üçlü toplantısı düzenlendi.

 

Azerbaycan Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov etkinliğin açılış konuşmasını yaptı.

 

Bakan Ceyhun Bayramov, Azerbaycan, Gürcistan ve Türkiye arasında tarihi komşuluk ve dostluk ilişkilerine dayanan mevcut bölgesel işbirliğinin, toprak bütünlüğü ve egemenlik gibi uluslararası hukukun temel ilkelerine dayandığına dikkat çekti.

 

Bu doğrultuda, 3 ülke arasında mevcut üst düzey diyaloğun, parlamentolar arası ve çeşitli devlet kurumları arasındaki ilişkilerin bölgesel ve uluslararası platformlar çerçevesinde iş birliğine katkı sağladığı kaydedildi.

 

Azerbaycan, Gürcistan ve Türkiye arasında ekonomi, ticaret, yatırımlar, enerji güvenliği, ulaştırma ve iletişim, tarım, su kaynaklarının verimli yönetimi, yüksek teknolojiler, turizm, insani yardım vb. karşılıklı yarar sağlayan bir işbirliği gündeminin varlığı memnuniyetle kaydedildi.

 

Bölgenin alternatif enerji, ulaşım ve iletişim potansiyeli dikkate alınarak, Hazar ve Karadeniz havzalarını birbirine bağlayan başarılı enerji projelerinin bağlantı ve yeşil enerji alanındaki girişimlerle sürdürülmesinin önemi vurgulandı.

 

Bakan Ceyhun Bayramov, çatışma sonrası dönemde bölgedeki mevcut durum, kurtarılan bölgelerdeki restorasyon ve imar çalışmaları, mayın temizleme faaliyetleri, Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki normalleşme ve barış gündemi hakkında detaylı bilgi verdi.

 

Bakan Ceyhun Bayramov, Azerbaycan topraklarının Ermeni işgalinden kurtarılmasının ve tüm topraklarımızda egemenliğimizin tam olarak yeniden tesis edilmesinin ardından bölgede barış için tarihi bir fırsatın doğduğuna dikkat çekti. Ermenistan’ı intikamcı söylemlere teşvik edecek adımlardan kaçınmanın yanı sıra normalleşme sürecinde doğrudan ikili müzakerelerin desteklenmesinin önemi.

 

Toplantıda, 3 ülke arasındaki mevcut çok taraflı işbirliği gündeminden kaynaklanan konular, bölgesel işbirliği perspektifleri ile diğer ikili ve çok taraflı konular ele alındı.

 

Sonunda üçlü toplantı sonuçlarına ilişkin Bakü Deklarasyonu imzalandı, ayrıca düzenlenen basın toplantısında bakanlar açıklamalarda bulundu.

 

 

 

 

 

Paylaş

BÜTÜN HABERLER

kaynak:https://mfa.gov.az/az/news/no11824

 

 

REKLAM ALANI