Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

ALMAN EKONOMİSİ GÜÇ KAYBINA UĞRADI

ALMAN EKONOMİSİ GÜÇ KAYBINA UĞRADI
REKLAM ALANI
24.08.2021
A+
A-

ALMAN EKONOMİSİ GÜÇ KAYBINA UĞRADI!

Almanya’da bileşik Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI), Ağustos’ta son 2 ayın en düşük seviyesi olan 60,6 puana geriledi.

IHS Markit, Ağustos ayına ilişkin öncü PMI verilerini açıkladı. Buna göre, Avrupa ekonomisinin lokomotif ülkesi Almanya’da Temmuz’da 62,4 puan bileşik PMI, Ağustos’ta 60,6 puan olarak tespit edildi. Bu da Haziran 2021’den beri en düşük değer olarak kayıtlara geçti. Beklenti endeksin 62,2 puana gerilemesi yönündeydi.

Temmuz’da 61,8 olan hizmet sektörü PMI verisi Ağustos’ta 61,5’e gerileyerek, son 2 ayın en düşük seviyesine indi.

İmalat sektörü PMI ise Temmuz’da 65,9 iken Ağustos’ta 62,7’ye indi. Söz konusu rakam son 7 ayın en düşük değeri olarak kayıtlara geçti. Beklenti imalat endeksinin 65 puana düşmesi yönündeydi.

İmalat ve hizmet sektörleri, Alman ekonomisinin 3’te 2’sinden fazlasını oluşturuyor.

PMI verisinde 50 puan yukarısı büyümeyi işaret ederken, 50 puan altı daralmayı gösteriyor.

HİZMET SEKTÖRÜ TALEBİN ARTMASIYLA EKONOMİK BÜYÜMEDE İTİCİ GÜCÜ İMALATTAN DEVRALDI

IHS Markit ekonomisti Phil Smith, konuya ilişkin değerlendirmesinde, Almanya’da ekonomik büyümede toparlanma Temmuz’dan beri yavaşlamış olsa da verilerin üçüncü çeyrekte ikinci çeyrekteki yüzde 1,5’den daha güçlü bir büyümeye işaret ettiğini belirtti.

Smith, “(Üçüncü çeyrekte güçlü büyüme) Bu, üretim seviyelerinin tedarik darboğazları nedeniyle genişleyemediği ve şirketlerin rekor maliyet artışlarının baskısı altında kaldığı imalat sektöründe daha fazla yavaşlama belirtilerine rağmen gelecek” değerlendirmesinde bulundu.

Almanya’da hizmet sektörünün talebin artmasıyla ekonomik büyümede itici gücü imalat sektöründen devraldığını belirten Smith, şirketlerin maliyet baskısıyla karşı karşıya olmasına rağmen istihdam piyasasının hızlı toparlanmasının “cesaret verici” olduğunu kaydetti.

Salgının neden olduğu sağlık ve ekonomik kriz sonucu 2020’de yüzde 4,9 küçülerek 10 yıldır süren büyümesi sekteye uğrayan Alman ekonomisinin bu yıl yüzde 4’e yakın büyümesi bekleniyor.

PROF. DR. ABDURRAHİM VURAL -ALMANYA

REKLAM ALANI